‘ZOVI BIDENA!‘

Suludi detalji razgovora McCarthyja i Trumpa, predsjednik vikao: ‘Oni su krivi za nerede‘

- Zaustavite ovo. Gotovo je. Izbori su gotovi - navodno je McCarthy rekao Trumpu.
Donald Trump, neredi u Washingtonu
 Afp/Profimedia

Američki predsjednik Donald Trump priznao je da snosi "određenu odgovornost" za prošlotjedni upad u Kongres, ustvrdio je vođa republikanaca u Kongresu Kevin McCarthy u razgovoru sa stranačkim kolegama u ponedjeljak, potvrdile su dvije osobe upoznate sa sadržajem tog sastanka.

McCarthy, koji sam smatra Trumpa odgovornim za nasilje, podijelio je detalje telefonskog razgovora s Trumpom tijekom dvosatnog virtualnog sastanka sa republikanskim zastupnicima od kojih mnogi zastupaju različita stajališta o upadu u Kongresu, kazali su izvori britanske novinske agencije Reuters.

Tisuće Trumpovih pristaša upale su u srijedu u Kongres prisiljavajući na bijeg zastupnike koji su se okupili na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa kako bi potvrdili pobjedu bivšeg američkog potpredsjednika Joe Bidena na američkim predsjedničkim izborima.

Napad je rezultirao s pet izgubljenih života.

Nasilje je izbilo nakon što je Trump pozvao pristaše da idu na Kongres na skupu na kojemu je ponavljao nedokazane tvrdnje da mu je ukradena pobjeda na američkim predsjedničkim izborima.

Trump je isprva odbijao zahtjeve da osudi taj napad, ponavljajući svoje neutemeljene teze o izbornoj prijevari i nazivajući rulju koja je upala u Kongres "vrlo iznimnim" ljudima.

Dan kasnije opisao je nasilje kao "gnusni napad" i obvezao se na osiguravanje glatkog prijenosa vlasti, iako nije priznao izborni poraz.

U ponedjeljak je na zahtjev gradskih vlasti Washingtona odobrio proglašenje izvanrednog stanja u Washingtonu do 24. siječnja nakon što su vlasti upozorile na sigurnosne rizike i prijetnje Bidenovoj inauguraciji, objavila je Bijela kuća.

image
Kevin McCarthy
Saul Loeb

"Jasno sam rekao predsjedniku. On snosi odgovornost za vlastite riječi i djela", rekao je McCarthy republikancima u ponedjeljak, prema jednom od izvora.

"Osobno sam ga danas pitao snosi li odgovornost za ono što se dogodilo i osjeća li se loše zbog onog što se dogodilo. Kazao mi je da snosi određenu odgovornost za ono što se dogodilo".

McCarthy je dodao da je tražio od Trumpa da nazove Bidena. "Osobno vas molim, nazovite Joea Bidena. Radi ove nacije".

Prema internetskoj stranici Axios, Trump je privatno okrivio antifašiste za upad u Kongres, iako video snimke i drugi dokazi pokazuju da su pobunjenici bili njegovi pristaše.

Axios je napisao da je to rekao u polusatnom razgovoru s McCarthyjem, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika Bijele kuće i još jedan izvor upoznat sa sadržajem razgovora.

McCarthy mu je u razgovoru, koji je prema Axiosu bio povremeno napet i agresivan, odgovorio: "Nije Antifa, nego MAGA. Znam. Bio sam tamo". MAGA je kratica Trumpove kampanje "Učini Ameriku opet velikom" koju koriste njegovi pristaše.

"Zaustavite ovo. Gotovo je. Izbori su gotovi", navodno je McCarthy rekao Trumpu.

McCarthy je po Axiosu, savjetovao Trumpa i da se susretne s budućim predsjednikom te da mu, u skladu s tradicijom, ostavi osobno pismo u Bijeloj kući.

Bijela kuća nije željela komentirati te navode, a ni McCarthyjevo osoblje nije bilo dostupno za inofrmacije.

Kraj nijemog razdoblja u odnosu s Bidenom

Trump je u međuvremenu održao sastanak u Bijeloj kući sa svojim potpredsjednikom Mikeom Penceom čime je obilježen kraj nijemog razdoblja u njihovim odnosima nakon prošlotjednih nereda na Capitolu.

To je njihov prvi razgovor otkako je republikanski predsjednik oštro kritizirao Pencea u srijedu zbog toga što nije pokušao spriječiti da Kongres potvrdi pobjedu izabranog demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je da Trump nije u srijedu kontaktirao s Penceom da provjeri je li siguran, kada je evakuiran nakon što je gomila Trumpovih pristaša nasrnula na zgradu Kongresa usred postupka potvrđivanja.

Dužnosnik je rekao da su Trump i Pence razgovarali o neredima na sastanku u Ovalnom uredu u ponedjeljak.

"Ponovili su da oni koji su prošli tjedan prekršili zakon i upali na Capitol ne predstavljaju 75 milijuna Amerikanaca i obvezali su se da će nastaviti rad u ime zemlje do kraja svog mandata", rekao je dužnosnik.

"Njih dvojica imali su dobar razgovor. Razgovarali su o tjednu koji je pred nama, kao i o posljednje četiri godine rada i postignućima administracije", dodao je dužnosnik. Biden na dužnost stupa 20. siječnja.

Prošli je tjedan Trump, koji je bezuspješno nastojao preokrenuti poraz na izborima 3. studenoga, pozvao Pencea da intervenira u procesu potvrde i ohrabrio svoje pristaše da idu do Kongresa.

image
Mike Pence i Donald Trump
Andrew Caballero-reynolds

U neredima koji su slijedili poginulo je pet osoba, među kojima je bio i pripadnik parlamentarnog osiguranja. Neki Trumpovi pristaše govorili su o atentatu na Pencea zbog izdaje.

Potpredsjednik se opire pritiscima demokrata da pomogne u uklanjanju Trumpa s dužnosti pozivajući se na 25. amandman američkog Ustava. Penceovi savjetnici kažu da se protivi takvom potezu, no javno se ne izjašnjava.

Demokrati u Zastupničkom domu SAD-a namjeravaju u srijedu opozvati ​​Trumpa ako on sam ne odstupi ili ne bude smijenjen prije toga, nakon što su sastavili optužbe u kojima ga terete za poticanje pobune prije prošlotjednog napada na Capitol.

Pence je bio odan Trumpu u četiri godine njegova često kaotičnog predsjedništva, stojeći uz njega za vrijeme više kriza.

Mnogi sadašnji i bivši dužnosnici Bijele kuće rekli su da su duboko razočarani načinom na koji se Trump odnosio prema Penceu tijekom proteklog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:28