MASAKR U CRNOJ GORI

‘Sumanuto je jurio. Koga je god zatekao, ubio je ili ranio. To nije bio posao za policiju, već za specijalce‘

Svjedok je spašen zahvaljujući prisebnosti policajca koji je osiguravao mjesto događaja na terasi njegove kuće

Zločin u Crnoj Gori

Cetinjanin Slobodan Vujačić, susjed pomahnitalog ubojice koji je u najvećem zločinu u povijesti Crne Gore ubio 10 osoba, i sam je sa svojom obitelji zamalo bio meta Vuka Borilovića (34). Srećom, spašeni su zahvaljujući prisebnosti policajca koji je osiguravao mjesto događaja na terasi njihove kuće.

Za Pobjedu je izjavio da su mu susjedi ispričali kako jedna od žrtava zločina nije bila kod kuće kada je Borilović krenuo u krvavi pohod.

"Rekli su mi da je iz grada išla prema kući i da su je oni pokušali spriječiti, molili su je da ne ide gore, jer je bilo jasno da se u naselju događa zlo. Nisu je uspjeli zaustaviti, rekla im je da joj je sestra sama u kući i da mora otići tamo, da je ne može ostaviti samu... Što se zatim dogodilo, znamo svi", rekao je Vujačić za Pobjedu.

Naglasio je i da su ‘obični‘ policajci koji su se nalazili na mjestu događaja učinili sve što su mogli.

"Jedan mi je spasio obitelj. I zahvalni smo im. Eto, je li i jedan dolje teško ranjen. Što su oni mogli više? To nije bio posao za njih, to je bio posao za obučene, specijalne jedinice... Taj pomahnitali čovjek je došao i na moju kuću. Mi smo odbili napad", ispričao je Vujačić.

U kući su mu bili supruga i dvojica unuka od pet i osam godina, kao i njegova stara majka. Supruga mu se s unucima zaključala u kupaonicu.

"Policajac je bio tu kad je počeo napad na našu kuću. Stigao je, možda 10-15 minuta prije nego se napadač pojavio. Bio je hrabar taj policajac. I hvala mu. Bio sam tu s njim. Nisam se mogao kriti po kući, da mi netko drugi brani dom i obitelj, a ja da se skrivam", dodaje.

Prisjetio se kako su prvo čuli tri pucnja, a onda su napadača vidjeli na terasi kuće. Držao je pušku, a Vujačić je izjavio i da je uputio užasan komentar na račun neke ženske osobe te zatim krenuo u krvavi pohod.

Kada je ubojica upao u kuću, odjeknuli su vriskovi i pucnjava, a zatim je nastupilo zatišje.

"Mislim da je ušao u ukupno šest kuća. Koga je god zatekao, ubio ga je ili ranio. Na kraju je krenuo u moju kuću. Bio mu je plan da ‘odradi‘ još jednu, ispod mene, ali nije uspio", ispričao je Vujačić.

"Nisam se uplašio za sebe, ali je užas kad čuješ pucnjeve, zavijanje, jauke, vrisak i očekuješ da će doći i na tvoja vrata, a tu ti je obitelj. Užasno je to. Sumanuto je jurio kroz naselje, čas ga vidiš ispred jedne kuće, pa za nekoliko sekundi ispred druge", govori te napominje da Borilović nije bio ranjen kada je stigao pred njegovu kuću.

"Bio je itekako životan. I trčao je vrlo brzo i snažno", tvrdi.

Podsjetimo, policija i tužiteljstvo još istražuju što je natjeralo Vuka Borilovića da naoružan, u petak popodne, 12. kolovoza, prvo upadne u stan svojih podstanara Martinovića i ubije Natašu Martinović (35) i njezina dva sina od 8 i 11 godina. Prema dostupnim informacijama, kada mu je pobio obitelj, nazvao je Martinovića i priopćio mu da mu je ubio ženu i djecu.

Zatim je nastavio svoj krvavi pohod – upao je u kuću Drecuna i ubio supružnike Dimitrija (78) i Danicu (74) te njihova sina Rajka (56).

U kući Radunovića ubio je sestre Aleksandru (52) i Milu (51).

Smrtonosne hice ispalio je i u Milana Mitrovića (37), kuma Martinovića koji je iz grada dojurio u Medovinu u nadi da može pomoći kumovoj obitelji. Borilović ga je ubio, kao i svog ujaka Gorana Đurišića (54), koji je, također, pohitao ne bi li ga zaustavio u krvavom pohodu na susjedstvo. Borilović ga je, kako su svjedočili očevici, hladnokrvno ubio, piše Pobjeda.

Na meti su mu bili i Slavica Zvicer (66), Filip Đurković (33), koji se i dalje bori za život, Mileva Ramadanović (76), Darinka Čelebić (88) i Aleksandar Drecun (32) čijeg je oca, djeda i baku ubio. Ranio je i policajca Ljubišu Maksimovića (44) iz Podgorice, koji je s kolegama došao na intervenciju.

Policija tvrdi da je Borilović s pucnjavom prestao u 15 sati i 50 minuta, kada ga je neki od metaka koje su ispalili policajci teško ranio. Ali osim policajaca, pucali su i građani koji su željeli prekinuti njegov masakr. Tko ga je točno pogodio, još se ne zna.

Pobjeda je također izvijestila da je policija propuštala ljude u ‘zonu vatre‘ dok su još odjekivali pucnjevi. Jedan od očevidaca rekao je da je jedna žena koja je puštena da prođe na kraju ubijena.

"Nije istina da su adekvatno osigurali mjesto. Kao da nisu bili svjesni što se događa i kao da su imali zapovijed da ne reagiraju", rekao je jedan od svjedoka.

"Mislim da su profesionalnost i rad policije u proteklom razdoblju podignuti na višu razinu. U konkretnom slučaju - doista, poduzet će se sve mjere, ako postoji i najmanja odgovornost bilo kojeg pojedinca ili bilo kojeg rukovoditelja, javnost neće morati pozivati na ostavku, nego će to svatko učiniti samoinicijativno", rekao je ministar unutarnjih poslova Filip Adžić, koji je najavio da će biti formirana komisija koja će detaljno ispitivati ‘svaki korak policije‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:49