SASTANAK EU ČELNIKA

SUMMIT EU Angela Merkel: 'Ostali smo pri načelu: Nema usluge bez protuusluge'

'Uspostavit ćemo nadzorni mehanizam koji će omogućit izravnu dokapitalizaciju banaka iz kriznih fondova'
German Chancellor Angela Merkel leaves an EU Summit in Brussels on Friday, June 29, 2012. European leaders have agreed to use the continent's permanent bailout fund to recapitalize struggling banks, and agreed to the idea of a tighter union in the long term. (AP Photo/Virginia Mayo)
 AP

BRUXELLES - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak ujutro u Bruxellesu da ustupci napravljeni u korist zemalja u poteškoćama ne znače da je odustala od politike uvjetovanosti.

"Mislim da smo ostvarili važno postignuće, ali smo ostali vjerni našoj filozofiji da nema usluge bez protuusluge. Ostajemo potpuno u dosadašnjoj shemi: usluga, protuusluga, uvjetovanost i nadzor", rekla je Merkel dolazeći na nastavak summita europskih čelnika.

Summit u Bruxellesu: EU daje 120 milijardi eura za spas posrnulih gospodarstava

Čelnici 17 zemalja eurozone dogovorili su u petak rano ujutro da se do kraja ove godine uspostavi mehanizam koji će omogućiti da se pod određenim uvjetima banke izravno dokapitaliziraju iz stalnog kriznog fonda EU-a, što je velik napredak jer eventualno spašavanje banaka neće opterećivati nacionalne proračune.

Uvjet za to je uspostava stalnog stalnog nadzornog mehanizma u kojem će sudjelovati i Europska središnja banka.

"Potvrđujemo da se mora razbiti začarani krug između banaka i država. Komisija će uskoro predstaviti prijedloge jedinstvenog nadzornog mehanizma. Tražimo od Vijeća da te prijedloge hitno razmotri do kraja 2012. Kada se uspostavi jedinstveni nadzorni mehanizam, koji uključuje i Europsku središnju banku, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) moći će izravno dokapitalizirati banke u eurozoni", kaže se u izjavi koju čelnika eurozone.

Čelnici eurozone odlučili: 'Uspostavit ćemo nadzorni mehanizam koji će omogućit izravnu dokapitalizaciju banaka iz kriznih fondova'

Na takvom rješenju najviše je inzistirala Španjolska jer bi spašavanje njezinih banaka povećalo javni dug do neodržive razine.

Čelnici eurozone također su izrazili spremnost na "fleskibilniju uporabu" kriznih fondova EFSF i ESM kako bi oni mogli izravno kupovati obveznice zemalja u poteškoćama, na čemu je najviše inzistirala Italija.

"Na zahtjev Italije uvršten je nakon duge rasprave jedan paragraf o mehanizmima za stabilizaciju tržišta za države koje poštuju preporuke i pakt o stabilnosti i koje unatoč tome imaju problema s financiranjem na tržištu zbog previsokih kamata", izjavio je talijanski premijer Mario Monti.

Čelnici zemalja članica Europske unije dogovorili su u četvrtak, prvi dan summita u Bruxellesu da se za poticanje rasta namijeni oko 120 milijardi eura, ali konačni dogovor o paktu za rast i zapošljavanje zaustavile su Španjolska i Italija dok ne dobiju jamstvo za smanjenje troškova zaduživanja.

Polovicu iznosa, 60 milijardi eura, namijenjenog za mjere rasta osigurala bi Europska investicijska banka, koja će biti dokapitalizirana s 10 milijardi eura, dodatnih 55 milijardi treba doći iz nepotrošenih sredstava iz Kohezijskog fonda, a pet milijardi eura iz pilot-faze projektnih obveznica koja će početi ovoga ljeta investicijama u energiju, prometnu i širokopojasnu internetsku infrastrukturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:22