RJEŠENJE ZA SUKOB

Summit u Istanbulu o Siriji okuplja Tursku, Rusiju, Francusku i Njemačku

sirijski predsjednik Bašar al-Asad
 Getty Images

Čelnici Turske, Rusije, Francuske i Njemačke okupljaju se u subotu u Istanbulu na summitu o Siriji čiji je cilj učvrstiti krhko primirje i napredovati prema političkoj tranziciji.

Taj summit, na kojem će sudjelovati turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ruski Vladimir Putin, francuski Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel, okupit će prvi put čimbenike koji podupiru konkurentske snage u Siriji.

Sirijski sukob počeo je 2011., kao masovni prosvjed protiv režima Bašara al-Asada i prerastao je u rat sa stotinama tisuća žrtava, milijunima izbjeglih i raseljenih, a u njega su se umiješale svjetske i regionalne sile.

U protekle tri godine, Rusija i Iran podržavali su Asadov režim i pomogli mu vratiti nadzor nad brojnim enklavama koje su držali pobunjenici ili džihadisti, čime je okončan sukob u brojnim područjima. Francuska i Njemačka dio su skupine o Siriji koja broji još pet zemalja, među kojima i SAD.

- Ključni cilj ovog summita je razmotriti koje nove formule bi mogle biti pronađene kako bi se donijelo političko rješenje tog kompleksnog sukoba u kojemu je dosad poginulo više od 360.000 ljudi - rekao je u petak glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Druga tema bit će primirje u pokrajini Idlib koje je dogovoreno prošloga mjeseca između Erdogana i Putina.

Rusija i Turska potpisale su 17. rujna u Sočiju sporazum kojim se predviđa tampon zona široka 15 do 20 km u pokrajini Idlibu i dijelovima susjednih pokrajina Hame, Latakije i Alepa.

Međutim, s približavanjem summita primirje je sve krhkije - posljednjih dana došlo je do sukoba, a sedam je civila u petak ubijeno u režimskim bombardiranjima Idliba, što je najveća brojka od rusko-turskog sporazuma.

Francuska želi da se produži primirje u Idlibu i da bude zajamčen pristup humanitarnim konvojima, objavila je Elizejska palača.

- Postoje različita stajališta. Ali, sve u svemu, svi žele doći do političkog rješenja u Siriji - rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ako se i ne dođe do nekog značajnog dogovora - Elizejska palača kaže da su joj "očekivanja skromna", a Kremlj poziva da se bude "realan" - ovaj skup u novom formatu bit će prigoda za četvero čelnika da pokušaju utvrditi ona područja na kojima se slažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:23