NASTAVLJEN CRNI NIZ

Sumnjive smrti moćnih direktora ruskih tvrtki i njihovih obitelji: Jedna tragedija u Moskvi, druga u Španjolskoj

Teško je tvrditi jesu li okrutne smrti kojima su umrli članovi njihovih obitelji, a i oni sami, rezultat ubojstva ili suicida

Sergej Protesnija

 Facebook, Profimedia

Dvojica bivših ključnih izvršnih direktora izuzetno moćnih ruskih tvrtki pronađeni su mrtvi zajedno sa svojim obiteljima u dva dana ovoga tjedna, jedan u Španjolskoj, drugi u Moskvi.

U ovom trenutku, a tako će vjerojatno i ostati, teško je tvrditi jesu li okrutne smrti kojima su umrli članovi njihovih obitelji, a i oni sami, rezultat ubojstva ili suicida. Sergej Protosenija je bio 55-godišnji visokopozicionirani direktor, član uprave naftnog giganta Novateka, a Vladislav Avajev, 51-godišnji član uprave Gazprombanka. Tome se, u nizu neobičnih smrti koje pogađaju stupove ruskog gospodarstva može dodati i smrt Aleksandera Tjulujakova, 61-godišnjeg direktora Gazproma, svega dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu te, puno blaži događaj, ostavka Vagita Alekperova, predsjednika Lukoila prošli četvrtak.

Prvo od dviju ovotjednih sumnjivih smrti kompletnih obitelji dogodilo se u Moskvi, gdje je 18. travnja u višemilijunski vrijednom stanu na prestižnoj adresi, Univerzitetskom prospektu, pronađena obitelj Avajev. Tijela tročlane obitelji bila su po cijelom stanu, izvijestili su lokalni mediji. Supruga je pronađena u jednoj prostoriji, dok je 13-godišnja kći ubijena u svojoj sobi, u krevetu.

image

Očevid ispred stana Vladislava Avajeva

Sergei Fadeichev/Tass/Profimedia

Istražitelji su preliminarno objavili informaciju da je, po svemu sudeći, 51-godišnji Vladislav Avajev ustrijelio prvo svoju suprugu i dijete, a potom pucao u sebe, jer nisu pronađeni tragovi nepoznatih osoba u stanu, a i pištolj kojim su počinjena ubojstva nalazio se u Avajevoj ruci. No, susjedstvo je medijima iznijelo nekoliko informacija koje navode na različite zaključke. Prema jednima, što se uklapa u teoriju teške bračne svađe, supružnici se nisu slagali, drugi su okrivljavali sankcije i posljedice koje su morale pasti na život Avajeva, a uz to, pojavila se i teorija prema kojoj je cijela obitelj pobijena.

Dan kasnije, 19. travnja, pronađena je mrtva obitelj Sergeja Protosenija. Protosenij je umro u Španjolskoj, u vili u Lloret de Mar nedaleko Barcelone. Supruga i kći 55-godišnjeg milijunaša, za kojeg se pretpostavlja da je imao oko 400 milijuna eura, pronađene su na smrt izbodene u luksuznoj vili u koju je obitelj otišla tijekom uskrsnih praznika, a sam Protosenij pronađen je obješen u jednoj od prostorija vile. Španjolski istražitelji dali su naslutiti da istražuju dva potencijalna scenarija smrti. Prema jednom, najjednostavnijem, riječ je ubojstvu supruge i kćeri te potom samoubojstvu Protosenija, no jednako tako, moguće je i da je cijela obitelj ubijena, pri čemu je vješanje korišteno kao paravan za ubojstvo.

image

Sergej Protosenija

Facebook

Ove se smrti bitnih ljudi ruske naftne industrije povezuju u niz koji je započeo 25. veljače, dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Tada je pronađeno tijelo Aleksandera Tjulujakova, 61-godišnjeg izvršnog direktora Gazproma, obješeno nedaleko od St. Peterburga. On je bio zamjenik generalnog direktora i zadužen za sigurnost u Gazpromu, a neobičnost vezana uz njegovu smrt jest činjenica da je služba osiguranja Gazproma, prema navodima Novaye Gazete, uspjela maknuti istražitelje s mjesta smrti i preuzeti istragu.

Naravno, rezultati nisu objavljeni. Prošloga je četvrtka oligarh Vagit Alekperov, blizak Putinov saveznik, odstupio s položaja predsjednika Lukoila, druge najveće ruske naftne kompanije. Taj je potez došao nakon što su mu Velika Britanija i EU nametnule osobne sankcije blokirajući mu pristup u EU i Veliku Britaniju. Zbog razumijevanja i šire slike okolnosti u kojima je podnesena ostavka treba dodati i da je kompletna uprava Lukoila ranije prošloga mjeseca tražila "trenutni prekid oružanog konflikta" u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:06