HOROR U SUDANU

Sumrak civilizacije - u sirotištu od gladi i bolesti umrlo 50 beba: ‘Nije bilo nikog da ih nahrani...‘

Bez dovoljno osoblja koje bi se brinulo o njima, bebe su podlegle pothranjenosti i dehidraciji

Rat u Sudanu

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Nakon izbijanja rata u Khartoumu, liječnica Abeer Abdullah jurila je među sobama najvećeg sudanskog sirotišta dok se pokušavala brinuti za stotine beba i male djece. Prostranom zgradom čulo se dječje plakanje dok je okolica odzvanjala od glasne pucnjave, prenosi Yahoo News.

Na gornjim katovima sirotišta pod nazivom Mygoma bila je smještena dojenčad. Bez dovoljno osoblja koje bi se brinulo o njima, bebe su podlegle pothranjenosti i dehidraciji. Neka od novorođene djece, koja su se nalazila u prizemlju klinike, umrla su od visoke temperature.

- Trebalo ih je hraniti svaka tri sata, a nije bilo nikoga. Pokušavali smo dati intravensku terapiju, ali većinom nismo uspjeli spasiti djecu, rekla je liječnica iz sirotišta dok se u pozadini čuo plač beba.

Najmanje 50-ero djece umrlo je u sirotištu u šest tjedana otkako je izbio rat, tvrdi Abdullah. To uključuje najmanje 13 beba koje su umrle ovog petka. Visoki dužnosnik sirotišta potvrdio je te brojke, a kao uzrok smrti navodi se pothranjenost, dehidracija i infekcije. Liječnica je opisala scene mrtvih beba u kolijevkama kao zastrašujuće i bolne.

Siddig Frini, generalni direktor ministarstva društvenog razvoja države Khartoum, koji nadzire centre za skrb, priznao je porast broja smrtnih slučajeva u Mygomi. Tvrdi da su glavni krivci nedostatak osoblja i stalni nestanci struje uzrokovani borbama. Bez ispravnih stropnih ventilatora i klima uređaja, sobe postaju zagušljivo vruće po toplom svibanjskom vremenu u Khartoumu, a otežana je i sterilizacija opreme.

Mygomine mrtve bebe su među nevidljivim žrtvama rata u Sudanu, trećoj po površini zemlji u Africi. U borbama je poginulo više od 700 ljudi, tisuće su ozlijeđene, a najmanje 1,3 milijuna ljudi raseljeno je unutar Sudana ili susjednih zemalja, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Stvarni broj smrtnih slučajeva vjerojatno će biti mnogo veći. Zdravstveni i vladini uredi, koji bi pratili smrtne slučajeve, prestali su funkcionirati. Sudansko ministarstvo zdravstva zabilježilo je stotine smrtnih slučajeva u gradu El Geneina u regiji Darfur.

Sudan s oko 49 milijuna stanovnika spada među najsiromašnije zemlje svijeta. Borbe su oštetile njegovu ionako iscrpljenu zdravstvenu infrastrukturu, uključujući bolnice i zračne luke. Prije početka rata humanitarnu pomoć trebalo je gotovo 16 milijuna ljudi, ta je brojka sada skočila na 25 milijuna. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od dvije trećine bolnica u borbenim područjima ne radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:30