SPORNE IZJAVE

Sunak bi već početkom tjedna mogao smijeniti kontroverznu ministricu: ‘Uvrijedila je sve Britance!‘

Neki da je Braverman pokušala isprovocirati otkaz kako bi se čiste savjesti mogla kandidirati na izborima za stranačko vodstvo torijevaca

Suella Braverman

 Hannah Mckay/Afp

Ako je suditi po najavama britanskih medija, ovo bi mogao biti posljednji vikend na dužnosti ministrici unutarnjih poslova Suelli Braverman, nakon što je krajem prošloga tjedna u The Timesu objavljen njezin autorski članak u kojem je prozvala britansku policiju zbog ideološke pristranosti prilikom intervencije prosvjeda.

Nazvavši sve učestalije propalestinske demonstracije "marševima mržnje" i usporedivši prosvjednike sa "sjevernoirskim teroristima", Braverman je policiju optužila da nedovoljno efikasno presreće javne nerede dotičnih prosvjednika te je istaknula da su bitno stroži prilikom intervencija u nerede koje organizira radikalna desnica.

Upravo zato, brojni je kritičari smatraju direktno odgovornom za kaos koji je ovoga vikenda nastao, nakon što se propalestinski prosvjed preklopio s kontraprosvjedom u organizaciji huligana, zbog čega je došlo do nasilnih obračuna na londonskim ulicama.

- Uspjela je uvrijediti gotovo sve Britance, što je uistinu impresivan pothvat u ovako podijeljenoj naciji - istaknuo je sjevernoirski zastupnik iz redova laburista Colum Eastwood za BBC.

Neodgovorno

Da je Eastwood dobro opipao bilo nacije, u prilog govori i činjenica da je Braverman ovoga vikenda zaradila titulu "najomraženije žene u Ujedinjenoj Kraljevini".

image

Propalestinski prosvjed u Londonu

Henry Nicholls/Afp

- Hotimično pokušava rasplamsati najniže strasti među građanima, i to u ovako škakljivom društvenom trenutku. Nijedan drugi ministar ne bi niti pomislio napraviti nešto ovako neodgovorno i opasno - izjavila je Yvette Cooper, njezina ministrica u sjeni iz redova opozicije.

Iako je Rishi Sunak poručio da Braverman "i dalje uživa njegovo povjerenje", Politico piše da je Downing Street inicirao diskretnu internu istragu o okolnostima objave autorskog članka u The Timesu.

Laburisti, liberali, škotski nacionalisti, ali i umjerenjaci iz redova vladajućih torijevaca traže premijera Rishija Sunaka da je promptno razriješi dužnosti, a izvori bliski Downing Streetu tvrde kako bi se kadrovska rošada mogla očekivati već početkom sljedećega tjedna, kada će se britanski Vrhovni sud očitovati o kontroverznoj politici deportacija tražitelja azila iza koje stoji upravo Suella Braverman.

- Premijeru je ovime pokazala srednji prst - rekao je za FT jedan bivši član britanske vlade, uz objašnjenje kako je Sunak nije želio smijeniti tijekom vikenda jer je želio da fokus medija, a time i javnosti, bude na svečanostima Dana primirja.

image

Rishi Sunak

Daniel Leal/Afp

Nekolicina torijevaca nesmotreni potez britanske ministrice objašnjava njezinim pokušajem da premijera Rishija Sunaka isprovocira da je razriješi dužnosti kako bi se čiste savjesti mogla kandidirati na unutarstranačkim izborima i pokušati preuzeti kormilo nad vladajućom strankom, koja, prema najnovijim anketama YouGova, za opozicijskim laburistima zaostaje čak 24 posto.

Neovisnost policije

Međutim, da nije usamljena u svojem stavu, daje naslutiti i njezina stranačka kolegica Miriam Cates koja je na društvenoj mreži X istaknula kako je ministrica "na glas rekla ono što većina Britanaca misli".

- Stav Suelle Braverman možda je kontroverzan u Westminsteru, ali je vrlo rasprostranjen diljem Ujedinjene Kraljevine - izjavila je, davši pritom naslutiti da bi takve izjave mogle dobro kotirati među biračima britanske desnice.

Neil Basu, bivši šef britanske protuterorističke jedinice, tvrdi da se komentari ministrice Braverman mogu shvatiti samo i jedino kao "pokušaj stavljanja policije pod direktnu upravu države". "Ovo je prijetnja operativnoj neovisnosti policije" oštro je upozorio Basu, a s njegovom se procjenom složio i Gavin Stephens, šef Nacionalnog policijskog vijeća, koji je za BBC izjavio da na funkcioniranje unutarnjih poslova Ujedinjene Kraljevine ne bi smjela utjecati javna rasprava, već samo i isključivo struka.

Kontroverze: Ovo nije prvi skandal ‘Suelle de Vil‘

Javni linč policije samo je posljednja u nizu kontroverza koja se veže uz ministricu Braverman. Naime, sugrađane je šokirala i nakon što je beskućnicima poručila "da su sami izabrali svoj stil života" te im je najavila iscrpni plan kojim im je pokušala ograničiti pristup šatorima. Nakon što ju je Liz Truss porazila na unutarstranačkim izborima i imenovala ministricom, Braverman joj se iza leđa suprotstavila politici prihvata migranata iz Indije. "Imam određene rezervacije. Pogledajte samo migraciju u ovoj zemlji, najveći broj ljudi koji dolaze su upravo migranti iz Indije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:06