KRIZA TRESE BRITANIJU

Sunak se sastaje s čelnicima zdravstva, liječnici i medicinske sestre: ‘Inflacija nam je ‘pojela‘ plaće‘

Vlada je najavila dodatna sredstva za NHS u iznosu od 500 milijuna funti, no oporbeni laburisti kažu da je takav potez došao prekasno

Rishi Sunak 

 HENRY NICHOLLS/POOL/AFP

Premijer Rishi Sunak u subotu će se sastati s vodećim ljudima u engleskom zdravstvu, dok zemlja prolazi kroz vrlo tešku zimu zbog širenja gripe i covida-19, kao i zbog štrajka zdravstvenih radnika koji tvrde da im je visoka inflacija smanjila plaće.

Vozila hitne pomoći nerijetko čekaju u redovima ispred bolnica na predaju pacijenata odjelima hitne pomoći. Za to vrijeme, liječnici i medicinske sestre suočeni su s nedostakom osoblja, zbog čega su primorani otpustiti dio pacijenata.

Iz ureda premijera poručuju da će se na forumu Nacionalne zdravstvene službe (NHS) raspravljati o četiri pitanja, uključujući organizaciju hitne medicinske pomoći. Glasnogovornik premijera dodaje da su ključni ciljevi smanjenje pritiska na bolnice te efikasnije upravljanje NHS-om na dugoročnom planu.

‘‘Zbog toga okupljamo najbolje stručnjake iz područja zdravstva i socijalne skrbi kako bi razmijenili znanja i praktična rješenja, sve radi suočavanja s najvažnijim izazovima pred nama‘‘, rekao je glasnogovornik.

Međutim, u Downing Streetu ne spominju pitanje plaća.

U posljednjih nekoliko mjeseci štrajkovi radnika diljem Britanije doveli su do brojnih problema u raznim sektorima, uključujući sektor zdravstva, a mogli bi se nastaviti s obzirom na rastuću inflaciju koja je izbila nakon više od deset godina stagnacije rasta plaća.

Članovi Konzervativne stranke očekuju od Sunaka da zdravstvenom osoblju ponudi veće plaće, a premijer je ovoga tjedna poručio da je smanjenje liste čekanja u bolnicama jedan od pet prioriteta u 2023. godini. No za ispunjenje navedenog cilja bit će potrebno više vremena.

Vlada je najavila dodatna sredstva za NHS u iznosu od 500 milijuna funti, no oporbeni laburisti odgovaraju da je takav potez ‘‘došao prekasno te da neće proizvesti značajni pomak ove zime‘‘.

Prošlotjedne statistike pokazale su da je broj slučajeva gripe narastao za gotovo 50 posto, što je uzrokovalo rekordnu potražnju za liječnicima i zdravstvenim ustanovama, upozorili su čelnici NHS-a.

U zadnjem tjednu 2022. godine više od 90 posto kreveta u bolnicama bilo je popunjeno, dok su 13 tisuća kreveta dnevno zauzimali pacijenti koji su bili zdravstveno sposobni za otpust.

‘‘Znali smo da će ova zima biti jedna od najtežih u povijesti‘‘, napomenuo je direktor NHS-a Stephen Powis, dodavši da će do ožujka na raspolaganju biti dodatnih 7 tisuća kreveta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 11:30