GOVOR U BRUXELLESU

SUNČANA GLAVAK NA SJEDNICI EUROPSKOG PARLAMENTA 'Europski zeleni plan je prilika za jačanje poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta'

Sunčana Glavak

Na prošlotjednoj izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu nova predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstavila je Europski zeleni plan. U svom govoru naglasila je kako je Europski zeleni plan strategija za postizanje održivosti gospodarstva Europske unije pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike u svim područjima pa tako i prilika za gospodarstvo, istraživanja i nova radna mjesta.

S obzirom da Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom od 1. siječnja 2020. godine, Europski zeleni plan bit će također jedna od točaka prioriteta Vlade Republike Hrvatske. Na Europski zeleni plan, u jednominutnom govoru u Europskom parlamentu u Strasbourgu, osvrnula se i zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP) te je naglasila:

- Europski zeleni plan bit će ključan dokument za budućnost Europe i svijeta. Svjedoci smo velikih promjena u svijetu: požari, razina mora i oceana raste iz godine u godinu te prijeti brojnim otocima i gradovima. Prošloga je mjeseca u Splitu, drugom najvećem gradu u Hrvatskoj, izmjerena najviša razina mora od 1955. Hrvatska se u dvije godine suočila s jednim od najvećih požara u povijesti, a poplave su u 60 sekundi odnosile domove i ulice pred našim očima. Borba protiv klimatskih promjena pokrenuta je na jednom od 1244 hrvatskih otoka - Zlarinu - koji više neće koristiti jednokratnu plastiku, a takvo pravilo uveli su čak i prije Europske komisije i odluke o njezinoj zabrani. Zeleni plan je prilika za stvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje kvalitete života i gospodarski rast. Zaključit ću s riječima Ban Ki-moona: 'Posljednja smo generacija koja može poduzeti korake kako bi se izbjegao najgori utjecaj klimatskih promjena. Buduće generacije nam neće oprostiti ako ne uspijemo održati svoje moralne i povijesne odgovornosti - rekla je Glavak.

Hrvatska želi biti dio globalnih aktivnosti Europe koje idu u korak s bitnim temama zaštite okoliša i smanjivanja svih oblika zagađenja.

Europski zeleni plan i klimatske promjene bit će u fokusu kao jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Europskom unijom pod zajedničkim nazivnikom "Europa koja štiti i razvija se".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 10:43