30 MILIJUNA KORISNIKA

Suosnivač Pirate Baya uhićen u Kambodži zbog kršenja autorskih prava

Osnivačima je sud naložio da isplate gotovo 7 milijardi dolara odštete glazbenim i filmskim kućama
 The Pirate Bay / Wikimedia Commons

Šveđanin Gottfrid Svartholm Warg, jedan od osnivača The Pirate Baya, popularnog websitea za dijeljenje sadržaja, uhićen je u Phnom Penhu u Kambodži. Švedska je izdala međunarodni nalog za njegovo uhićenje u travnju jer se dogovorenog datuma nije pojavio na odsluživanje zatvorske kazne zbog kršenja autorskih prava .

No Warg i kolege s kojima je zajednički pokrenuo Pirate Bay 2003. i dalje tvrde da on funkcionira u potpunosti unutar zakona. Iako je poslovanje Pirate Baya gotovo u potpunosti obustavljeno u Švedskoj, website je ipak nastavio funkcionirati.

Na njegovim serverima ne nalaze se nikakvi sadržaji zaštićeni autorskim pravima, jer funkcionira po principu 'torrent' linkova, tj. poveznica putem kojih se sadržaji 'skidaju' direktno s računala drugih korisnika. Site se pohvalio da već ima preko 30 milijuna korisnika diljem svijeta.

Nakon žalbe u 2010. na sudsku presudu iz 2009. Wargu i njegovim suradnicima je jednogodišnja kazna smanjena na između četiri i deset mjeseci. Naloženo im je da isplate gotovo 7 milijardi dolara odštete glazbenim i filmskim kućama.

Kambodžanska policija potvrdila je da je Warg uhićen "na zahtjev švedske vlade zbog zločina poveznog s informacijskom tehnologijom" te da tek mora vidjeti kako će postupiti u ovom slučaju, s obzirom da sa Švedskom nema sklopljen ekstradicijski sporazum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 03:46