SLIKE UŽASA IZ KINE

Suprug Kineskinje natjerane na pobačaj u 7. mjesecu trudnoće krije se u strahu od odmazde vlasti

Feng Jianmei (23) nije ispunila formular za promjenu mjesta prebivališta na selo, što bi joj omogućilo da rodi drugo dijete ne kršeći zakone
 YouTube

Suprug 23-godišnje Kineskinje Feng Jianmei, koja je početkom lipnja natjerana na pobačaj u sedmom mjesecu trudnoće zbog kršenja državne politike o jednom djetetu , krije se u strahu od odmazde lokalnih dužnosnika, tvrdi njegova obitelj. Obitelj 29-godišnjeg Deng Jiyuana izjavila je da zbog razgovora sa stranim medijima i objave fotografije na kojoj Feng leži na bolničkom krevetu uz mrtvi fetus djevojčice svakodnevno doživljava napade i prijetnje.

Deng Jicai, sestra Deng Jiyuana, izjavila je da je na njihovu kuću obješen transparent s natpisom “izdajice nacije” i porukom “istucite ih i istjerajte iz sela”. Deng je, ustvrdila je, prije nekoliko dana pokušao napustiti selo u središnjoj Kini i otići u Peking kako bi angažirao poznatog odvjetnika za ljudska prava, no policijski službenici su ga zaustavili i istukli.

- Prošlog tjedna pozvan je na razgovor u policijsku postaju, ali se odlučio oglušiti na poziv i sakriti. Sada je na sigurnom mjestu - rekla je.

Kalvarija mladog kineskog para počela je nakon što Feng Jianmei (23) nije ispunila formular za promjenu mjesta prebivališta na selo, što bi joj omogućilo da rodi drugo dijete ne kršeći zakone. Naime, prema kineskoj natalitetnoj politici, čiji je cilj smanjenje populacije najmnogoljudnije nacije svijeta, parovima iz ruralnih područja dopušteno je imati drugo dijete ako je prvo djevojčica, što je bio slučaj s ovom obitelji. No, Feng je zaboravila prebaciti svoje prebivalište na selo, nakon čega je uslijedio kućni posjet lokalnih fukcionara i prisilno odvođenje u bolnicu.

Međutim, iako se Feng ogriješila o državnu natalitetnu politiku, kineski zakon formalno ne dopušta prisilne pobačaje. Obitelj također tvrdi da su lokalni funkcionari iz ureda za planiranje obitelji tražili 40.000 yuana ili šest tisuća dolara za “podmazivanje” birokracije. Kako obitelj nije uspjela sakupiti tu količinu novca, Feng je dobila injekciju smrtonosnu za fetus.

Kineske vlasti su, nakon curenja priče u javnost, priznale da se dogodio “incident” i formalno se ispričale ženi i njenoj obitelji. Objavljeno je i da je troje lokalnih dužnosnika smijenjeno te da se provodi istraga. Kineska državna novinska agencija objavila je prekjučer da je šef ureda dobio otkaz, a da su druga dvojica odgovornih smijenjena, odnosno kažnjena. Objavljeno je kako je istraga ustvrdila da su krivci koristili “oštra sredstva” u nagovaranju Feng Jianmei na pobačaj. Detalji o njihovim kaznama i smjeni nisu objavljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:08