JULIJA NAVALJNA

Supruga Alekseja Navaljnog pozvala Putina da dopusti da ga se pošalje na liječenje u Njemačku

Kremlj je u petak objavio da je odbijanje da se dopusti transfer "isključivo medicinska odluka"
Julija Navaljni
 Dimitar DILKOFF/AFP

Supruga ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog pozvala je ruskog predsjednika Vladimira Putina u petak da dopusti da njezin suprug bude prebačen na liječenje u Njemačku, koja ga želi primiti i traži istragu glede navoda o njegovu trovanju.

Pismo Julije Navaljne koje je objavljeno na društvenim mrežama poslano je izravno Kremlju, kažu saveznici Alekseja Navaljnog.

Navaljni, žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina, u teškom je stanju pošto je popio čaj u četvrtak ujutro za koji se vjeruje da je bio otrovan.

On se počeo osjećati slabo u avionu za Moskvu u četvrtak ujutro nakon što je u kafiću na aerodromu popio čaj u sibirskom gradu Tomsku.

Bio je na letu iz Tomska za Moskvu, a avion je morao prislilno sletjeti u Omsku. Navalni (44) je na intenzivnoj njezi i priključen je na respirator.

Kremlj je u petak objavio da je odbijanje da se dopusti transfer u inozemstvo glavnog ruskog oporbenog vođe, koji je u stanju kome, "isključivo medicinska odluka".

"To je isključivo medicinska odluka", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodajuši da ruski liječnici "čine sve što je u njihovoj moći da otkriju razlog bolesti pacijenta i da ga izliječe".

Kremlj je dodao da je na ruskim liječnicima odluka može li se Navaljnog zrakoplovom hitne pomoći prebaciti iz sibirske bolnice na liječenje u Njemačku od kuda je po njega doletio avion hitne medicinske pomoći.

Glasnogovornik Kremlja rekao je da su njemački liječnici koji su stigli u Omsk u petak pozvani da se priključe ruskim liječnicima u liječenju Navaljnoga.

Govoreći putem konferencijskog poziva, Peskov je rekao da još uvijek nije jasno što je bilo uzrokom da se Navaljni razbolio.

Glavni liječnik u sibirskoj bolnici u kojoj se nalazi Navaljni rekao je pak da mu je dijagnosticirana metabolička bolest uzrokovana niskim šećerom u krvi.

Aleksander Murakovski dodao je da su na njegovim prstima i odjeći pronađeni tragovi industrijske kemijske tvari.

Ruski liječnici rekli su ranije u petak da mu još nije dovoljno dobro da bi bio prebačen.

Saveznici Alekseja Navaljnog optužuju Kremlj da sprečava njegovu medicinsku evakuaciju u Njemačku te su rekli da mu time ugrožavaju život jer sibirska bolnica u kojoj je hospitaliziran nije dovoljno opremljena.

Julija Navaljni i Kira Jarmiš, glasnogovornica Navaljnog, kritizirale su Kremlj pošto je liječnik u sibirskoj bolnici rekao da bi mu premještanje ugrozilo život jer je još uvijek u komi i nestabilnom stanju.

"Zabrana transporta Navaljnog pokušaj je ubojstva, a sada to čine liječnici i podmukle vlasti koje su to odredile", napisala je Jarmiš na društvenim mrežama.

Ona je rekla da su liječnici isprva pristali na njegovo premještanje, ali su u posljednji čas odustali od dogovora.

"Ta odluka naravno nije njihova, to je odluka Kremlja", napisala je Jarmiš.

Njemačka: 'Trenutno je najvažnije spasiti život'

Njemačka vlada ocijenila je da je trenutno najvažnije spasiti Navaljnom život.

"Najvažniji prioritet je naravno da se spasi život Navaljnom i da se on oporavi", rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert novinarima u Belrinu.

"Želimo da mu se pruži bilo kakva medicinska pomoć koja bi ga spasila", dodao je.

Nakon što su liječnici rekli da on nije u dovoljno dobrom stanju da bi ga se moglo prebaciti u Njemačku na liječenje, Seibert je sugerirao da se u bolnicu pošalju osobni liječnici Navalnog kako bi utvrdili je li oporbeni lider u stanju podnijeti put.

Njemačka je vlada primila na znanje ozbiljne opužbe da je Navaljni otrovan i traži da se one "sveobuhvatno i transparentno ispitaju".

Berlinski gradonačelnik Michael Mueller rekao je da je Navaljni dobrodoašo u njemačku prijestolnicu na liječenje i da je bolnica "Charite na raspolaganju".

Europska komisija zatražila je također hitnu istragu o tome što je uzrokovalo da je Navaljni pao u komu.

"Vrlo smo zabrinuti za zdravlje Alekseja Navaljnog nakon jučerašnjeg navodnog trovanja", rekla je glasnogovornica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Nabila Massrali.

"Očekujemo brzu, neovisnu i transparentnu istragu. Ako se potvrdi, oni koji su odgovorni morat će snositi posljedice", rekla je.

Pozvala je također Rusiju da dopusti da se Navaljnog preveze na liječenje u inozemstvo.

Američko veleposlanstvo u Moskvi ocijenilo je da će to biti "ozbiljan moment za Rusiju" ako se teza o trovanju pokaže točnom.

Navalnijevi tim ljudi vjeruje da liječnici žele odugovlačiti s transportom ne bi li iz njegovog tijela nestao svaki trag da je bio otrovan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:44