KANDIDATKINJA SRS-A

Supruga četničkog vojvode Jadranka Šešelj biti će protukandidat Tadiću za predsjednicu Srbije!

Srpska radikalna stranka (SRS), čijem se vođi sudi za ratne zločine, objavila je u petak da će njezin kandidat na predstojećim izborima za predsjednika Srbije biti Šešeljeva supruga Jadranka
 AP Photo/Aleksandar Plavevski

BEOGRAD - Srpska radikalna stranka (SRS), čijem se vođi Vojislavu Šešelju u Haaškom tribunalu sudi za ratne zločine počinjene na području Hrvatske, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, objavila je u petak da će njezin kandidat na predstojećim izborima za predsjednika Srbije biti Šešeljeva supruga Jadranka Šešelj.

Predsjednički kolegij te stranke na današnjoj je sjednici, kako je priopćeno, prihvatio prijedlog potpredsjednika stranke Aleksandra Martinovića da Jadranka Šešelj bude kandidat SRS-a za predsjednika Srbije.

Do današnje odluke SRS-a u srbijanskoj se javnosti kao kandidat te stranke na predsjedničkim izborima spominjao upravo Martinović.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović u četvrtak je, nakon što ju je sada već bivši predsjednik Srbije Boris Tadić pismom izvijestio da je podnio ostavku na dužnost srbijanskog predsjednika , raspisala predsjedničke izbore za 6. svibnja, kada će biti održani i parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji.

Nakon Tadićeve ostavke predsjednica srbijanskog parlamenta po ustavu je vršiteljica dužnosti predsjednika države do stupanja na dužnost novoizabranog predsjednika.

Tadić je već u srijedu, objavljujući svoju odluku o skraćenju predsjedničkog mandata, potvrdio kako će on i ovoga puta biti kandidat Demokratske stranke za predsjednika Srbije.

Uz njega se u predsjedničkoj izbornoj utrci očekuju i predsjednik vodeće oporbene Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, kao i Ivica Dačić, predsjednik Socijalističke partije Srbije, koja je glavni partner Tadićevoj Demokratskoj stranci u aktualnoj vladajućoj koaliciji.

Kao kandidat za predsjednika navodi se i predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, dok su Ujedinjeni regioni Srbije, koje predvodi Mlađan Dinkić, kao predsjedničkog kandidata istaknuli aktualnog ministra zdravstva Zorana Stankovića.

Na predsjedničkim će izborima, po najavama, sudjelovati i predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, kao i bivši srbijanski premijer, predsjednik Demokratske stranke Srbije, Vojislav Koštunica.

U konkurenciji se također očekuju predstavnik pokreta ''Dveri'' Vladan Glišić i predsjednik Pokreta radnika i seljaka Zoran Dragišić.

Za podnošenje kandidature potrebno je predati najmanje 10 tisuća u sudu ovjerenih potpisa birača, a prijedlog kandidata za predsjednika podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 20 dana uoči održavanja izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 07:10