VIRALNI TREND

‘Sushi terorizam‘ širi se Japanom: Dijele se ogavne snimke iz restorana, traju i uhićenja!

Uhićene su tri mlađe osobe zbog gnjusnih, nehigijenskih podvala na pokretnoj traci u sushi restoranima

Pokretna traka u sushi restoranu; jedan od uhićenih mladića koji su snimali podvale

 Profimedia, TikTok

U Japanu su uhićene tri mlađe osobe zbog ‘sushi terorizma‘, odnosno gnjusnih, nehigijenskih podvala na pokretnoj traci za posluživanje u sushi restoranima, čime su narušili ugled jednoga od najprepoznatljivijih simbola Japana, piše BBC.

Naime, prošloga mjeseca viralna snimka mladića koji liže otvoreni vrh boce sojina umaka u sushi restoranu izazvala je zgražanje. Na istoj snimci liže vlastiti prst pa zatim dodiruje dva komada sušija, koje je naručio netko drugi, dok prolaze pokraj njega na pokretnoj traci.

Od tada se na društvenim mrežama dijele deseci sličnih videozapisa koji su izazvali zabrinutost javnosti. Nekoliko takvih restorana s pokretnom trakom (kaitenzushi) javno su prozvali prekršitelje da prestanu s takvom gnjusnom praksom.

Neki su restorani otišli toliko daleko da su u potpunosti ukinuli pokretnu traku, svoju glavnu atrakciju.

U istočnom Japanu lanac Choushimaru odlučio se na takav radikalan potez nakon što je jedan gost opušak stavio u staklenku ukiseljenog đumbira. Osoblje njihovih restorana sada nosi jela izravno gostima, a začine i umake donesu tek kada gosti zauzmu svoja mjesta.

Nadaleko su poznati strogi higijenski standardi i kulinarski bonton u Japanu, pa su gnjusne podvale šokirale milijune diljem zemlje, ali i dovele do pada dionica nekih lanaca sushi restorana, poput Sushira.

Glasnogovornik Kura Sushija, lanca restorana u kojemu su operirali uhićeni mladići, poručio je da je viralni trend ‘izuzetno opasan‘ i da predstavlja prijetnju modelu restorana s pokretnom trakom.

- Sushi na pokretnoj traci je ponos japanske kulture. Želimo biti sigurni da naši gosti mogu jesti sushi isporučen na traci na siguran i udoban način, rekao je.

Na jednoj snimci koja je objavljena prošloga mjeseca jedan gost stavlja wasabi na tuđu narudžbu. Na drugoj jedan gost vlastitu slinu stavlja na posuđe na traci.

Nekoliko lanaca sushi restorana već su zaprijetili da će iskoristiti sva pravna sredstva protiv vandala, a vjeruje se da su jučerašnja uhićenja tek prva u nizu.

Policija u Nagoyji je optužila Ryogu Yoshina (21) jer je 3. veljače polizao zajedničku bocu soja umaka u restoranu Kura Sushi. U podvali su sudjelovala i dva maloljetnika u dobi od 19 i 15 godina.

Policija je izvijestila da su svi osumnjičenici priznali nedjelo, a jedan se navodno ispričao za svoje postupke.

Gnjusne podvale predstavljaju najnoviji udarac za sushi restorane čije poslovanje pati zbog slabljenja japanske valute, rata u Ukrajini te pandemije koronavirusa. Mnogi su prošle godine morali povisiti cijene svojih najjeftinijih ponuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:58