ZAŠTO, KSENIJA?

‘Susjeda iz pakla‘ cinkala 900 ljudi, svima prijeti zatvor: ‘Imam previše slobodnog vremena‘

Ksenija Krotova je svoje aktivnosti usporedila s ‘korištenjem podmornica za uništavanje neprijateljskih brodova‘

Zatvor u Moskvi

 Vlad Karkov/Zuma Press/Profimedia/Vlad Karkov/zuma Press/profimedia

Prošlog kolovoza, ruski nadzornik interneta i medija, Roskomnadzor, izvijestio je da su samo tijekom prvih šest mjeseci rata Rusi napisali više od 145.000 prijava, a gotovo polovica njih odnosila se na ‘nezakonite informacije‘, uključujući širenje ‘lažnih vijesti‘ o ruskoj vojsci, poput nazivanja "specijalne vojne operacije" onim što ona zapravo i jest – ratom u Ukrajini. Takve prijave često rezultiraju novčanim, pa čak i zatvorskim kaznama. Među denucijantima je i Ksenija Krotova, bivša učiteljica koja je od početka invazije na Ukrajinu do danas vlastima prijavila više od 900 sunarodnjaka - znanstvenika, književnika, boraca za ljudska prava, pa čak i ruskih vojnika - svakako je dala značajan doprinos ovoj statistici.

Mediazona je razgovarala s njom i još nekoliko doušnika koji su ljude stavljali pod istrage ili u zatvor. Mediazona je jedan od posljednjih neovisnih medija u Rusiji, a osnovale su ga članice ruskoga feminističkog benda Pussy Riot, Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova.

- Živim u milijunskom gradu i radim honorarno, što znači da imam slobodnog vremena preko tjedna - odgovorila je Ksenija Krotova u dopisivanju s Mediazonom. Ona tvrdi da je poslala oko tisuću prijava protiv Rusa u godini rata.

- Budući da imam svoj stan i ušteđevinu, imam slobodnog vremena za prijave. Ja sam u biti sitni iznjmljivač koji živi od ušteđevine i kamata koje dobiva. Nekada sam nekoliko godina radio u prosvjeti, predavao na fakultetu i trgovačkoj školi. Imam preko 40 godina i VSS. Nikada nisam radila u agencijama za provođenje zakona i nemam rođaka koji tamo rade.

Napisala 922 prijava

Prošle jeseni, Aleksandra Arhipova, antropologinja i Telegram blogerica, primila je prijavu protiv sebe, a poslala joj ju je Krotova, s vlastite e-mail adrese. Arhipova je uzvratila e-mailom, u kojem je zamolila objašnjenje zbog čega je prijavljena i uskoro je dobila pristojan i detaljan odgovor. U svom objašnjenju, Krotova joj je objasnila da je "prerano ulaziti u osobne detalje jer specijalna vojna operacija još nije završena". Međutim podrobno je opisala samu sebe i da je "udana, ali nema djece" i "nikada nije bila u inozemstvu" kao i da "pripada srednjoj klasi koja je stekla prosperitet pod Putinom". Ne bez ponosa, sebe je opisala kao "profesionalnog neplaćenog doušnika", i kako je do prije nekoliko mjeseci poslala 764 prijave u jednoj godini, odnosni "otprilike dvije na dan". Ksenija Krotova je kasnije za Mediazonu pojasnila da je od 24. veljače 2022. do 13. travnja 2023. napisala ukupno 922 prijave.

Glavne su joj mete ljudi koji komentiraju aktualne događaje za "medije koji se smatraju stranim agentima", ali i ruski ratni zarobljenici. "Gledam kanal s intervjuima ratnih zarobljenika kako bih identificirala one koji su se dobrovoljno predali Ukrajincima i (ili) su u zarobljeništvu, širili laži o specijalnoj vojnoj operaciji", piše u jednom od svojih pisama. "Podatke o njima prosljeđujem ruskim vlastima da pokrenu kaznene postupke – zbog predaje i širenja lažnih podataka o specijalnoj operaciji."

Atmosfera straha

Ksenija Krotova je svoje aktivnosti usporedila s "korištenjem podmornica za uništavanje neprijateljskih brodova". Tvrdi i da joj je cilj stvoriti "atmosferu straha u kojoj se svatko tko se pojavi u medijima stranih agenata počinje pitati hoće li njihov poslodavac ili vlasti dobiti prijavu o njima". "U dva dana pogledam više od 20 sati snimki s YouTube kanala medijskih kuća stranih agenata. Označavam one ruske državljane koji se tamo pojave, a žive u Rusiji, poput sveučilišnog profesora koji nešto komentira, učitelja i sl. One koji su napustili Rusiju uglavnom ne prijavljujem: vlasti ih ionako ne mogu procesuirati. Štoviše, oni koji su pobjegli zapravo gube mogućnost sudjelovanja u ruskom prosvjednom pokretu: imaju mnogo toga s čime se moraju nositi na novom mjestu. S druge strane, oni koji su ostali u Rusiji potencijalne su mete za prokazivanje, jer mogu biti kažnjeni: novčano, otpušteni", odgovorila je Mediazoni.

Usput se pohvalila svojim obiteljskim pedigreom: "Prokazivanje mi je u krvi. Moj djed, rođen 1922. godine, potjecao je iz dobrostojeće obitelji i sovjetski časnik na fronti od 1942. do 1945. Bio je i tajni agent NKVD-a, kako mi je sam ispričao. Čak znam kako je potpisivao prijave jer smo živjeli skupa 20 godina i pomagala sam mu u pisanju žalbi, a ponekad i cinkarenju. Naravno, moje se denuncijacije razlikuju od njegovih. Primjerice, podnosim ih elektronički i aktivno koristim web stranice sudova, vlasti i sveučilišta. To je omogućilo rad velikih razmjera protiv stanovnika iz različitih dijelova Rusije."

Mediazona je u arhivi pošte Glavnog radiofrekvencijskog centra Roskomnadzora pronašla jednu prijavu Ksenije Krotove, napisanu u ožujku 2022. U toj prijavi je zatražila blokiranje web stranice OVD-Info. "Apsolutno sam protiv bilo kakvog kršenja zakona. U potpunosti podržavam specijalnu operaciju u Ukrajini. Krajem 2021. web stranica OVD-Info blokirana je odlukom suda u Rusiji zbog brojnih kršenja ruskog zakona. Međutim, OVD-Info (neregistrirana udruga koja obavlja funkciju stranog agenta) nastavila je s objavljivanjem ilegalnih publikacija – već na novoj web stranici", navodi se u tekstu njezine prijave.

Posebni nadzor

Kao što je poznato, odmah nakon početka rata u Ukrajini, ruske su vlasti počele pozivati na dojave o objavama "lažnih vijesti" o vojsci. Na primjer, 9. ožujka vlada Kalinjingradske regije poslala je poruku preko lokalnih medija o pokretanju posebnog nadzora za izvješća na Telegram kanalima, i to zbog "sve većeg broja slučajeva širenja netočnih informacija provokativne i lažne prirode u vezi s posebnom vojnom operacijom na teritoriju Ukrajine".

Tada su se počele pojavljivati prve denuncijacije. U početku su bile prilično bezopasne. Njihovi autori, primjerice, nisu željeli vidjeti zavjese u bojama ukrajinske zastave na prozoru susjeda ili ogradu u istoj boji u svom dvorištu. No, ubrzo su izvješća postala ciljanija. Na primjer, Tatjana Savinkina, 77-godišnja umirovljenica iz Petrozavodska, bila je cinkarena jer je na kućnom pragu ostavila antiratni letak. Denucirala ju je učenica devetog razreda koja je onuda prolazila, pa još dodala kako ju je istog dana također vidjela da ostavlja antiratni natpis na autobusnoj stanici. Sud nije prihvatio argumente Tatjane Savinkine i njezine obrane da nije ništa napisala na autobusnoj stanici. Sveukupno, Savinkina je tri puta kažnjena za administrativni prekršaj ("diskreditacija vojske"), u ukupnom iznosu od 60 tisuća rubalja, a kasnije je protiv nje pokrenut kazneni postupak.

Nakon dojave učenika osmog razreda u gradu Penzi, 55-godišnja profesorica engleskog dobila je uvjetnu kaznu od pet godina, dok je njezina kolegica iz Nižnjenovgorodske oblasti morala napustiti Rusiju nakon što je prošle jeseni savjetovala studente Instituta za promet, usluge i turizam, da ne idu u rat u Ukrajini. Rusiju je napustila i studentica iz Arhangelska Olesija Krivcova, koja je pobjegla iz kućnog pritvora gdje se nalazila nakon što su je prokazale su kolege iz razreda.

Cinkanje kolega

Voditelj Novocollegea, privatnog koledža u Novosibirsku, Sergej Černišov, vjeruje da je "obrazac da se žale na sve duboko ukorijenjen u ruski obrazovni sustav." Stoga se nije iznenadio kada je netko protiv njega napisao objavu nakon objave na Facebooku i školske dramatizacije priče "Ružno pače".

Cinkanje kolega i poznanika zbog njihovih antiratnih izjava prilično je čest razlog za progon. Na primjer, Aleksej Gorinov, vijećnik moskovskog okruga Krasnoselski, osuđen je na sedam godina zatvora strogog režima. Kolege vijećnici iz vladajuće stranke Jedinstvena Rusija prijavili su ga nakon što se usprotivio održavanju dječjeg natjecanja u crtanju dok su umirala djeca u Ukrajini. Jedan zaposlenik u tvornici zrakoplova Sokol u Nižnjem Novgorodu morao je dati otkaz nakon što su ga kolege okrivile da je kidao letke koji pozivaju na donacije ruskoj vojsci.

"Smatrajući takvo ponašanje nedopustivim, učinio sam ono što je preostalo. Pisao sam vlastima", napisao je Sergej Čumijkun na svojoj stranici VKontakte. Njegov prijatelj iz Sankt Peterburga, Oleg Belousov, pritvoren je nakon Čumijkunove prijave u lipnju 2022. "Kao domoljub Rusije koji je isprobao sve metode osim zakopavanja svog protivnika u zemlju, sigurno mu nisam mogao dopustiti da nastavi s ovim nedjelima. Općenito, nikad nikoga nisam cinkario... Moja reputacija poštenjačine poznata je desetljećima."

Belousov je invalid i živio je u St. Petersburgu sa svojim 22-godišnjim sinom koji je zbog zdravstvenih razloga trebao stalnu njegu. Tijekom pretresa policajci su pajserom razvalili vrata njihova stana, Belousov je poslan u istražni zatvor, a krajem ožujka ove godine sud u Sankt Peterburgu osudio ga je na 5 godina i 6 mjeseci zatvora. za širenje "lažnjaka" o vojsci, motiviranih političkom, ideološkom ili etničkom mržnjom. Prema tužiteljstvu, Belousov je 3. travnja prošle godine napisao komentar u časopisu "St. Petersburg diggers" grupa na VKontakteu: "Putin je izdajica broj jedan koji je opljačkao zemlju i ratni je zločinac. A tko je započeo ta ubojstva? Putler. Moraju li se rusofoni gradovi Harkiv i Mariupol srušiti?"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:51