EKONOMSKI FORUM

Susret svjetskih čelnika u Davosu održava se idući tjedan po prvi put putem interneta

Pandemija koronavirusa ove je godine primorala organizatore da se događaj održi putem interneta
 Fabrice Coffrini/AFP

Politički čelnici Kine, Japana, Njemačke i drugih velikih ekonomija idući će tjedan sudjelovati na Svjetskom ekonomskom forumu, po prvi put putem interneta umjesto u švicarskom zimovalištu Davosu, objavili su u ponedjeljak organizatori događaja.

Osim kineskog predsjednika Xija Jinpinga, japanskog premijera Yoshihidea Suge i njemačke kancelarke Angele Merkel, na susretu će sudjelovati i čelnici poput indijskog premijera Narendre Modija, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphose.

Pandemija koronavirusa ove je godine primorala organizatore da se događaj održi putem interneta, a idući ponedjeljak otvorit će ga glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Portugalac će u svom govoru naglasiti potrebu multilateralizma u polariziranom svijetu, priopćio je Svjetski ekonomski forum, a prenosi dpa.

Joe Biden, izabrani američki predsjednik koji će stupiti na vlast u srijedu, planira poništiti neke od unilateralnih odluka svog prethodnika Donalda Trumpa, poput one o napuštanju Pariškog klimatskog sporazuma.

Bivši američki ministar vanjskih poslova John Kerry, koji će sudjelovati na Forumu kao Bidenov izaslanik za klimatska pitanja, obratit će se na tom susretu.

U petodnevnom događaju čiji je slogan „Ključna godina za vraćanje povjerenja“, sudjelovat će više od tisuću korporativnih čelnika.

„Za povjerenje je potreban napredak u nošenju sa svim izazovima s kojima smo suočeni“, priopćio je osnivač Foruma Klaus Schwab navodeći klimatske promjene, društvenu nejednakost i krizu globalne suradnje.

Uz online susret u svibnju bi se u Singapuru trebao održati i fizički sastanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 15:48