RATNI ZLOČINAC

Sutkinja prekinula Mladićevu tiradu u Haagu: Spominjao ustaše i srpsku nejač, negirao zločine

Tužiteljstvo tvrdi da je Mladić bio na čelu koordiniranog masovnog ubojstva, a on za sve optužuje Busha, Kinkela i Vatikan
Ratko Mladić
 "un-irmct/leslie Hondebrink-herm/AFP

Ratko Mladić jedan je od najvećih ratnih zločinaca koji se našao pred međunarodnim sudom, odgovoran je za zločine nad stotinama tisuća Bošnjaka i Hrvata.

Preko tri i pol godine zlostavljao je građane Sarajeva, odgovoran je za genocid nad bosanskim muslimanima u Srebrenici. Njegovo brutalno nasljeđe utječe ne samo na njegove direktne žrtve, nego i na buduće generacije, čitave zajednice su teško oštećene, upozorili su tužitelji.

Šest točaka

Zapovjednik vojske Srba u BiH je 2017. osuđen na doživotnu kaznu po deset točaka optužnice, među ostalim za genocid u Srebrenici 1995., ali je oslobođen optužbe za genocid u šest općina u BiH na početku rata 1992. godine (Foča, Kotor Varoš, Ključ, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica). Ratko Mladić osuđen je zbog toga što je s političkim liderom Srba u BiH Radovanom Karadžićem sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem eliminacije muslimana s određenih područja BiH, za što su se služili progonom, ubojstvima, mučenjima i drugim zločinima. Pravomoćna presuda očekuje se 2021. S obzirom na prirodu i brutalnost zločina, doživotna kazna je jedina odgovarajuća, poručilo je tužiteljstvo na žalbenoj konferenciji koja je održana pred Mehanizmom. Tužitelji su se žalili na odbacivanje točke o tom drugom genocidu, dok su Mladić i njegovi odvjetnici tražili oslobađajuću presudu ili ponovo suđenje.

Konferencija je održana bez prisutnosti novinara i javnosti, ali se s odgodom od pola sata prenosila preko interneta. Haški čuvari su imali maske i vizire, mjesta za suce odvojena su paravanima od pleksiglasa, neki odvjetnici i tužitelji su nosili maske, a neki ne. Mladić (78) se pojavio u sudnici, iako se najavljivalo da bi ročište mogao pratiti videolinkom iz pritvora.

Važan sastanak

Mladićeva obrana odgovornost svaljuje na njegove podređene dok je onbio sa Slobodanom Miloševićem u Beogradu. - Mladić nije sudjelovao na sastanku nakon pada Srebrenice i nije sudjelovao na sastanku na kojem je donesena odluka o likvidaciji Srebreničana, tvrdi obrana.

- Po haškom statutu nismo dužni dokazati postojanje dogovora, važno je samo dokazati postojanje zajedničkog cilja i osobni doprinos optuženog njemu, objasnila je tužiteljica Laurel Baig. - Nebitno je je li Mladić nakon pada Srebrenice otišao u Beograd, on je i dalje zapovijedao postrojbama: to je bilo koordinirano masovno ubojstvo pod Mladićevom komandom, istaknula je tužiteljica.

- Nije Ratko Mladić srušio Jugoslaviju, nego Vatikan i zapadna mafija, Bush i Kinkel, poručio je ratni zapovjednik Vojske Republike Srpske u Haagu na kraju žalbenog ročišta.

Dobio je priliku govoriti 10 minuta. Tražio je više, ali mu predsjedavajuća sutkinja to nije dozvolila. Govor se emitirao preko internetske stranice suda u simultanom prijevodu na engleski. Mladić je rekao da je čitav život živio kao profesionalan vojnik, u skladu sa zakonima njegove zemlje, koja je uništena u bombama NATO saveza.

- Ratko Mladić nije htio dozvoliti ustašama da ubijaju 'srpsku nejač' kao u Drugom svjetskom ratu, rekao je.

Govorio je nepovezano i nepripremljeno, za Srebrenicu je rekao da je to grad kraljeva Nemanjića, izgrađen na rudniku zlata. Prije rata nikad nije bio u Srebrenici, Žepi ni Goraždu. Mladić je opisao kako je sa zapovjednikom Armije BiH Seferom Halilovićem potpisao sporazum o demilitarizaciji UN-ovih zaštićenih zona: Srebrenice, Žepe, Goražda, Sarajeva i Bihaća. Srebrenica je trebala biti demilitarizirana, kao i pojas od tri kilometra izvan grada. Tako i drugi gradovi, no zapovjedništvo Armije BiH ostalo je u Sarajevu, iako je grad trebao biti demilitariziran.

- Tko je za to kriv, ja?, pitao je Mladić, kratko prije nego što će mu isteći vrijeme. - Žao mi je što me prekidate, rekao je, ljudi žele čuti što imam reći, ja sam živ i zdrav, poručio je Mladić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 21:13