DAVID GOODALL

'SUTRA UMIREM I NITKO SRETNIJI OD MENE!' Posljednja ispovijest uglednog znanstvenika kojemu je nakon 104 godine dosta života: 'Jako sam nestrpljiv'

 REUTERS

Australski znanstvenik David Goodall (104), koji se odlučio podvrgnuti eutanaziji u Švicarskoj jer u to u njegovoj domovini nije dopušteno, otpjevao je u srijedu novinarima pjesmu i najavio da nestrpljivo čeka smrt u švicarskoj klinici u roku od 24 sata.

David Goodall ne boluje od neke terminalne bolesti, ali je ocijenio da mu se kvaliteta života srozala i zato je vrijeme za odlazak.

"Ne želim više živjeti", rekao je pred okupljenim novinarima i tv-kamerama u jednom hotelu u Baselu. "Sretan sam što ću sutra skončati i cijenim stručnu medicinsku pomoć zemlje koja mi je to omogućila", dodao je ne skrivajući radost.

Na pitanje koju bi glazbu izabrao slušati u posljednjim trenucima, rekao je da o tome nije razmišljao, ali da bi to možda bila 9. Beethovenova simfonija i zatim je odlučno zapjevao Odu radosti na njemačkom što je dočekano pljeskom. Snimku pogledajte OVDJE.

Goodallu nije bilo dopušteno potpomognuto samoubojstvo u Australiji i morao je doputovati u Švicarsku.

"Radije bih skončao u Australiji, stvarno žalim što Australija kasni za Švicarskom" u pitanju prava na smrt, objasnio je.

Stogodišnjak se nada da će zanimanje medija za njegov slučaj potaknuti Australiju i druge zemlje da razmotre svoja zakonodavstva.

Goodall je neuspješno pokušao počiniti samoubojstvo početkom godine.

Potpomognuto samoubojstvo je nezakonito u većini zemalja svijeta i bilo je potpuno zabranjeno u Australiji dok ga nije legalizirala država Victoria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2022 19:47