StoryEditor
SUSTIGLA JE LOŠA ODLUKA

SUZA U OKU I KNEDLA U GRLU Pogledajte trenutak kad je tinejdžerica koja se pridružila Islamskoj državi saznala da je izgubila britansko državljanstvo

 
 Laura Lean / REUTERS

Londonska 19-godišnjakinja Shamina Begum, koja je prije četiri godine napustila Veliku Britaniju kako bi se pridružila Islamskoj državi u Siriji, ovih je dana saznala je da je izgubila britansko državljanstvo.

Begum je ranije ovog mjeseca, u izbjegličkom kampu u Siriji, pronašao list Times. U intervjuu koji je taj list objavio 13. veljače, Begum je kazala da je u visokom stupnju trudnoće i da se želi vratiti kući zbog zdravlja svog djeteta, a u međuvremenu je rodila sina.

No, britanske vlasti nisu imale suosjećanja za nevjestu džihadista. U pismu Ministarstva unutarnjih poslova, adresiranom na njezinu obitelj, stoji da je Begum izgubila britansko državljanstvo, ali na tu odluku ipak ima pravo žalbe. Ministar Sajida Javida je k tome rekao i da neće oklijevati kad je riječ o sprječavanju povratka u Veliku Britaniju bilo koga tko je podržavao terorističke organizacije.

Begum je u četvrtak u izbjegličkom kampu u sjeveroistočnoj Siriji i sama vidjela odluku ministarstva. Novinarima je rekla da tu odluku smatra "nepravednom i teškom za progutati", piše Telegraph.

Nepravda

- Ne znam što da kažem. Nisam toliko šokirana, ali opet jesam malo u šoku. Znate, uzrujana sam malo, ovo je frustrirajuće. Mislim da je to pomalo nepravedno prema meni i mojem sinu - rekla je Begum.

 - Slamalo mi se srce kad sam ovo čitala. Moja obitelj me uvjerila da će mi biti puno lakše vratiti se u Ujedinjeno Kraljevstvo kad sam pričala s njima u Baghuzu. Stoga je ovo teško progutati. Znate, i druge ljude su vratili u Britaniju i ne vidim zašto bi moj slučaj bio drugačiji. Mislim da se ovo događa samo zato što sam bila u vijestima prije četiri godine.

 

Begum je rekla za Telegraph kako ima i rezervnu opciju.

 - Moj muž je iz Nizozemske i tamo ima obitelj. Možda mogu dobiti nizozemsko državljanstvo. Ako ga tamo pošalju u zatvor, ja ga mogu čekati dok je on iz rešetaka.

Zastupnik obitelji Mohammed T Akunjee objavio je na Twitteru da je obitelj razočarana tim postupkom i da razmatraju načine na koje mogu osporiti odluku.

Ne žali zbog odlaska u Siriju

Begum je već imala dvoje djece, ali su joj oba djeteta umrla su u Siriji. Za Sky News je kazala i da je na neki način učinila pogrešku otišavši u Siriju, ali i dodala: "Ne žalim, jer me to promijenilo kao osobu, učinilo me jačom, tvrđom".

Nakon bijega u Siriju u dobi od 15 godina udala se za borca IS-a. Život u Raki za Times je opisala kao gotovo normalan, 'tu i tamo padne neka bomba', a ostalo smatra čistom propagandom. Rekla je da ne žali ni zbog čega te da ju uopće nije šokirala slika 'odrezane glave' neprijateljskog borca koju je vidjela u smeću.

Sada se želi vratiti jer smatra da je kalifatu došao kraj.

Njezino svjedočenje pokazalo je do koje su mjere zapadne vlade suočene s problemom povratka džihadista. I Britaniju je taj slučaj podijelio na dva tabora: one koji traže zabranu njezina povratka i oni koji se zalažu za blaži pristup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2020 19:02