BURA U NJEMAČKOJ

SVAĐA OKO SEKSUALNOG ODGOJA Što petogodišnjak treba znati o seksu? Gotovo sve!

Seksualni odgoj u školama nije samo u Hrvatskoj izazvao polemike. Žestoka se rasprava o tome što je za djecu osnovnoškolskog uzrasta prikladno, a što ne vodi i u Njemačkoj.

Nije roda

Njemačku je javnost nedavno uzbunio priručnik za prvi razred osnovne škole u kojemu su prikazani eksplicitni crteži seksa. “Odakle dolaziš?”, naslov je priručnika namijenjenog djeci od pet godina nadalje, a u njemu se preko crteža učenicima objašnjava na koji su način došla na svijet te ih se uči odgovornom spolnom ponašanju. Djecu tako uče da ih na svijet nije donijela roda, već da su začeti u seksualnom odnosu između muškarca i žene. Kroz crteže i priču mladog para Lise i Larsa, koji se prikazuju u različitim fazama seksualnog uzbuđenja, učenici uče kako staviti kondom, kako doživjeti orgazam i kako dolazi do začeća. Na jednom crtežu Lisa stavlja kondom na Larsov penis u erekciji, na drugom crtežu par vodi ljubav, a na trećem Lisa drži dijete u naručju.

Povučen iz upotrebe

Crteži su popraćeni i tekstovima u kojima se, primjerice, navodi: “Kada je toliko dobro da ne može biti bolje, Lisa i Lars dožive orgazam”. Udžbenik je prvi put objavljen 1991., a izdala ga je njemačka nakladnička kuća Loewe Verlag u suradnji s udrugom za planiranje obitelji Pro familia. Nakon što su se roditelji učenika jedne osnovne škole u Kreuzbergu u predgrađu Berlina pobunili protiv takvih eksplicitnih crteža, udžbenik je povučen iz upotrebe, a umjesto te knjige na popisu literature je udžbenik istog izdavača “Jesam li i ja bio/bila u maminu trbuhu?”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:24