REPARACIJE

Svaki Afroamerikanac u Kaliforniji uskoro bi mogao biti bogatiji za 1,2 milijuna dolara

Svojevrsni pilot projekt inicirao je kalifornijski guverner Gavin Newsom u jeku rasnih nemira

Prosvjedi Black Lives Matter

 Frederic J. Brown/Afp

Kalifornijska radna skupina za isplatu reparacija Afroamerikancima ovoga je vikenda i formalno izglasala paket smjernica kojima bi se trebalo odgovoriti na društvene, ekonomske i ine štete izazvane zbog stoljeća robovlasništva u toj saveznoj državi.

Svojevrsni pilot projekt, kojeg je inicirao kalifornijski guverner Gavin Newsom u jeku nemira i prosvjeda uzrokovanih ubojstvom Georgea Floyda 2020., proteklih je mjeseci zaradio širok interes američke javnosti jer služi kao lakmus papir mjera koje bi i drugi Afroamerikanci mogli tražiti od svojih zastupnika zbog diskriminacija uzrokovanih poviješću robovlasništva u SAD-u.

Naime, iako je Kalifornija zabranila robovlasništvo 1849. godine, savezna država nije imala niti jedan zakonski okvir kojim bi se korištenje i/ili posjedovanje robova kažnjavalo, zbog čega su neki zemljoposjednici robove koristili bitno duže nego što je formalno bilo legalno.

Radna skupina od savezne države Kalifornije traži službenu ispriku zbog okrutne prošlosti te sugerira formiranje posebne državne agencije koja će biti zadužena za provedbu donesenih smjernica. Naravno, pod uvjetom da ih prihvati zakonodavno tijelo te savezne države krajem lipnja.

Također, predloženo je i formiranje posebnog fonda čija će sredstva biti namijenjena svim Afroamerikancima s prebivalištem u Kaliforniji čiji su preci bili robovi. Zaposlenici nove agencije svim će zainteresiranim prijaviteljima pomagati u pronalasku svojih predaka u, za tu namjenu posebno formiranom, registru kalifornijskih robova. Međutim, još uvijek nije definiran kriterij kojim će se sprječavati da se netko lažno predstavlja kao potomak kalifornijskog roba.

Nakon što je radna skupina sastavljena od devet stručnjaka čula svjedočanstva više od 133 svjedoka, donesen je preliminarni model za isplatu reparacija.

image

Prosvjedi Black Lives Matter

Frederic J. Brown/Afp

Tehnički detalji kojima će se definirati tko će na njih imati pravo još uvijek se finaliziraju, kao i iznos dotičnih sredstava, no vrijedi napomenuti kako su ekonomski stručnjaci angažirani u ovome procesu društvenu štetu izazvanu višestoljetnim robovlasništvom iz praktičnih razloga podijelili u tri kategorije; na razliku u pristupačnosti zdravstvenoj skrbi, disproporcionalnu zastupljenost Afroamerikanaca u zatvorima te probleme koje dotična zajednica ima pri stambenom zbrinjavanju.

U tom se kontekstu definiralo kako bi Afroamerikanci s prebivalištem u Kaliforniji, koji novoformiranoj agenciji uspješno dokažu srodstvo s robom iz 19. stoljeća, za pretrpljenu zdravstvenu štetu mogli dobiti 13.619 dolara po godini boravka u toj saveznoj državi, za pretrpljenu pravosudnu štetu 2,352 dolara po godini boravka te za stambeno zbrinjavanje 3,366 dolara po godini boravka u Kaliforniji.

Teoretski, 71-godišnji cjeloživotni žitelj Kalifornije; kolika je prosječna očekivana dob u toj saveznoj državi, mogao bi računati na 1,2 milijuna dolara odštete. Naime, taj su iznos stručnjaci u radnoj skupini naveli kao zadovoljavajuću kompenzaciju za diskriminaciju s kojom se prosječni kalifornijski Afroamerikanac susreo tijekom života.

Trenutni model kompenzacija oslanja se na popis stanovništva iz 2020., prema kojem u Kaliforniji živi nešto manje od 2 milijuna Afroamerikanaca.

Osim isplate vrtoglavih iznosa, radna skupina predlaže i ukidanje smrtne kazne u Kaliforniji, proglašavanje izbornog dana državnim praznikom, vraćanje prava glasa Afroamerikancima koji služe zatvorsku kaznu ili su je recentno odslužili, besplatnu školarinu za visoko obrazovanje te minimalni bazični dohodak potomcima robova.

- Newsom nas je pustio da u tišini radimo svoj posao, što poštujem i interpretiram kao znak njegove podrške onome što radimo – objasnila je LA Timesu predsjednica radne skupine Kamilah Moore, zaključivši kako je "optimistična oko toga da će i kalifornijski zakonodavci otvorena uma razmotriti njihove prijedloge".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:46