DIGITALIZACIJA ZDRAVSTVA

Svaki liječnik u Europskoj uniji moći će, ako to zatreba, vidjeti vaš zdravstveni karton

Na platformi će liječnici i istraživači brzo doći do podataka od značaja pri donošenju odluka

Margaritis Schinas

 Kenzo Tribouillard/AFP

Europska komisija pokrenula je jučer Europsko područje zdravstvenih podataka (EHDS), platformu koja će ubrzati ostvarenje snažne zdravstvene unije, uštedjeti više od milijardu eura godišnje i značajno poboljšati zdravstvene usluge građanima.

Platforma

Na toj platformi, koja će biti svojevrsno "jedinstveno digitalno tržište podataka", liječnici, istraživači i političari brzo će doći do podataka koji će im značajno pomoći pri donošenju odluka, u liječenju pacijenata ili otkrivanju novih lijekova. Potpredsjednik EK Margaritis Schinas rekao je na predstavljanju da je ovo prvo zajednička zona podataka u EU za jedno specifično područje i naglasio kako će zdravstveni podaci pomoći pacijentima, građanima i znanstvenicima, a pritom će se poštivati prava zaštite osobnih podataka. Građani će imati punu informaciju o tome kako su njihovi podaci korišteni. I povjerenica EU za zdravstvo Stella Kyriakides je pokretanje digitalne zdravstvene zone nazvala ključnim korakom.

- Danas postavljamo još jedan temelj Europske zdravstvene unije. Naša vizija postaje realnost. Europsko područje zdravstvenih podataka ključna je prekretnica u digitalnoj transformaciji zdravstva u EU - rekla je Kyriakides. Zahvaljujući EHDS-u, građani EU imat će brz, jednostavan i besplatan pristup podacima u elektronskoj formi. Države članice omogućit će izdavanje elektroničkih recepata, sažetak dijagnoza, snimke, laboratorijske nalaze i drugo u format koji će biti zajednički i isti u cijeloj EU. Oni te podatke mogu razmijeniti sa zdravstvenim djelatnicima u cijeloj EU.

Zaštita podataka

Europska komisija traži od svake države članice osnivanje digitalnih zdravstvenih tijela koja će osigurati zaštitu građanskih prava. Ta će tijela sudjelovati u prekograničnoj razmjeni podataka. Dosad Europska komisija nije imala velikih ovlasti u području zdravstva jer je to nacionalna ovlast. No, od početka pandemije covida-19 postalo je jasno da je od ključne važnosti koordinacija na europskoj razini. Komplicirane procedure i nedovoljno povezani sustavi bili su prepreka u tome. Digitalizacija zdravstvenog sustava omogućit će i bolju zaštitu građana kada traže usluge u drugim državama članicama EU. Liječnicima će biti jednostavnije brzo vidjeti povijest bolesti pacijenata. EK je uz ovaj prijedlog objavila i procjene kako će za deset godina u EU uštedjeti 5,5 milijardi eura zbog boljeg i bržeg pristupa zdravstvenim podacima, a još toliko će se uštedjeti u istraživanju i inovacijama na području zdravstva. O ovom prijedlogu sada će se raspravljati u Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije. Zanimljiva će biti rasprava u Europskom parlamentu gdje su uvijek osjetljivi na pitanja zaštite osobnih podataka građana. Zato je EK inzistirala da građani sami odluče koje podatke žele dijeliti, a koje ne.

Test zajedničkog djelovanja - covid-potvrde

Pandemija covida-19 poslužila je i kao prigoda za testiranje zajedničkog djelovanja na razini Europske unije. Primjer za to je uvođenje digitalnih covid-19 potvrda s podacima o cijepljenju, preboljenju bolesti ili testiranju, koje su jedinstvene u cijeloj Uniji i koje su građanima omogućile putovanje u vrijeme pandemije koronavirusa. Brza razmjena tih podataka, bilo o učinkovitosti cjepiva ili posljedicama različitih varijanti virusa u cirkulaciji, bila je od velike pomoći jer situacija nije uvijek bila identična u svim zemljama članicama Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:28