BLAGO POD ZEMLJOM

SVAKI TJEDAN IMAJU 12 NOVIH MILIJUNAŠA! Kako su dva malena gradića u SAD-u postala 'Kuvajt u preriji'

Zahvaljujući novoj metodi eksploatacije nafte i prirodnog plina u SAD- u je zavladala nova naftna groznica.

U Texasu, Montani i Ohiou zavladao je pravi bum hidrauličnog razbijanja pomoću mješavine kemikalija i vode pa je proizvodnja nafte u SAD, prvi put nakon 20 godina, prešla sedam milijuna barela dnevno.

Amerika je na putu da stekne energetsku neovisnost i za pet godina preuzme vodstvo nad Saudijskom Arabijom kao najveći proizvođač nafte na svijetu u posljednjih deset godina.

Sjevernu Dakotu, koja leži iznad formacije Bakken - zahvaća površinu od 518.000 kvadratnih kilometara i sadrži ogromne rezerve nafte, koje su dostupne tek odnedavno - lokalno stanovništvo naziva 'Kuvajtom u preriji'.

Zahvaljujući kompanijama koje kupuju licence za eksploataciju minerala ispod zemlje, koja generacijama pripada farmerskih porodicama, ovdje se svakih tjedan dana pojavi 12 novih milijunaša.

Gradovi Williston (14.716 stanovnika) i Stanley (4.000 stanovnika), međusobno udaljeni oko 120 kilometara, nalaze se u epicentru ovog buma.

Kolone kamiona kreću se prema naftnim poljima natovareni vodom, kemikalijama, pijeskom i zalihama hrane, a vraćaju se natovareni naftom.

- Nemamo nezaposlenih, ekonomija cvjeta i mi bitno doprinosimo da Amerika postane energetski nezavisna, kaže Arden Thompson (68), jedan od novopečenih bogataša u Severnoj Dakoti.

Širom Sjeverne Dakote trenutno ima 9.000 naftnih izvora, a očekuje se da će ove godine biti još 2.300 novih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:20