VAL ODLAZAKA MLADIH

Svaki treći student u Srbiji želi otići u inozemstvo čim diplomira

Ilustracija
 Neja Markicevic / Ilustracija / CROPIX

Srbija se suočava s valom odlazaka mladih u inozemstvo, a najnovije istraživanje pokazuje da je čak trećina studenata spremna napustiti zemlju čim diplomira, a više pd polovice ih se ne namjerava vratiti, objavljeno je u četvrtak u Beogradu.

Istraživanja "Migracije studenata", koje je proveo ured ministrice bez portfelja zadužene za demografiju i populacijsku politiku Slavice Đukić Dejanović, pokazuje kako trećina studenata u Srbiji planira po završetku školovanja otići u inozemstvo.

Među srpskim studentima koji namjeravaju nastaviti život u inozemstvu više od 90 posto ima apsolutnu potporu roditelja za tu odluku, a oko 70 posto ih vani već ima rođake i prijatelje na čiju pomoć računaju.

Trbuhom za kruhom izvan granica Srbije želi poći 36,5 posto studenata koji se bave informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, više od 30 posto ih je iz područja medicinskih znanosti, a nešto manje su studenti iz područja društvenih znanosti.

Na vrhu popisa država u koje bi srpski studenti najradije otišli je Njemačka (24 posto) slijede SAD (11 %), Švicarska (10,7 %), Austrija (8,7%) odsto) i Norveška za koju bi se opredijelilo 6,3 posto studenata iz Srbije.

Ministrica Slavica Đukić Dejanović ukazala je na "najdrastičniji podatak" iz cijelog istraživanja - kako je četvrtina onih studenata koji bi željeli otići "već odlučila to i učiniti, bez obzira na mjere koje bi država poduzela u namjeri da ih zadrži u Srbiji".

Čak polovica - oko 50 posto studenta koji namjeravaju otići iz Srbije, ne planira se vratiti, dok bi na povratak bila spremna približno jedna petina anketiranih, ali samo ako uspiju zaraditi i osigurati dovoljno novca da pokrenu vlastiti posao u Srbiji.

Ukoliko bi u Srbiji ekonomska situacija bila bolja, stabilnija i sigurnija, vratilo bi se tek 13,8 posto studenata koji se spremaju napustiti Srbiju čim diplomiraju. U istraživanju je sudjelovalo 11.013 studenata državnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 11:59