MISTERIJ

Svako jutro u 7 sati pao bi internet u cijelom selu, inženjere zapanjio uzrok problema

Pokušali su riješiti problem mijenjanjem kabla ali to se nije pokazalo učinkovitim, a onda su nabavili uređaj za nadzor
Ilustracija
 Andrew Jackson/Alamy/Alamy/Profimedia

Inženjeri su konačno razriješili zagonetku koja ih je mučila mjesecima, nitko nije imao pojma zašto cijelo jedno selo u Walesu svako jutro točno u 7 sati ostane bez širokopojasnog interneta, piše BBC.

Nisu ni slutili da je za sve kriv jedan stari televizor. Neimenovani kućevlasnik iz Aberhosana u pokrajini Powys nije bio svjestan da signal koji je emitirao njegov stari uređaj ometa rad širokopojasne mreže za cijelo selo.

Mještani su punih 18 mjeseci prijavljivali spori rad interneta, a inžinjeri nikako nisu kogli dokučiti zbog čega se to događa, i to svakoga jutra u 7 sati. Pokušali su riješiti problem mijenjanjem kabla ali to se nije pokazalo učinkovitim, a tek kada su nabavili uređaj za nadzor shvatili su u čemu je kvaka.

Stari TV uređaj emitirao je električne smetnje.

- Svako jutro točno u 7 sati, bez greške, izjavio je inžinjer Michael Jones.

Vlasnici starog televizora bili su prestrašeni kada su im rekli da je čitavih 18 mjeseci njihov uređaj stvarao probleme.

- Odmah su se složili da će stari TV isključiti i da ga nikada više neće koristiti.

Utvrđeno je da televizor emitira jedan impulsni šum visoke razine (SHINE) koji uzrokuje električne smetnje u drugim uređajima.

Jones kaže da više nije bilo problema nakon što je utvrđeno što uzrokuje pad interneta u cijelom selu.

Iz telekomunikacijske tvrtke Opeanreach poručili su da mnogi elektronički uređaj, od vanjske rasvjete do mikrovalnih pećnica, potencijalno mogu uzrokovati pad širokopojasnog inteneta. Mole javnost da koriste elektroničke uređaje koji udovoljavaju britanskim standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 21:01