CIJENA HRANE

Svakodnevne namirnice koje će uskoro postati luksuzne: ‘Ponovit će se slučaj jastoga i kamenica‘

‘Mogla bi se dogoditi nestašica i čokolade i kave pa bi te namirnice zbog klimatskih promjena opet mogle postati luksuzna hrana‘
Ilustracija
 Ed Jones/AFP
‘Mogla bi se dogoditi nestašica i čokolade i kave pa bi te namirnice zbog klimatskih promjena opet mogle postati luksuzna hrana‘

U 18. stoljeću jastog se smatrao izrazito nepoželjnom hranom koje su se bogate obitelji klonile. Rakovi su duž istočne obale SAD-a bili toliko brojni da su ih koristili kao gnojivo i posluživali u zatvorima. Političar iz Kentuckyja, John Rowan, svojedobno je rekao: 'Ostaci jastoga oko kuća, znakovi su siromaštva i degradacije.'

Naravno, s vremenom se situacija potpuno izokrenula. Danas, ako u restoranu naručite jastoga ili ga poslužite na svojoj zabavi, to se smatra vrhuncem gastronomske sofisticiranosti, piše BBC.

Što se u međuvremenu promijenilo? Razvoj željeznica, upravo je ta činjenica jastoga u SAD-u pretvorio u luksuz. Posluga u vlakovima je odlučila servirati jastoga svojim bogatim putnicima, koji nisu bili svjesni njihove loše reputacije. Jastog im se svidio nakon čega ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 20:00