PAD KUPOVNE MOĆI

‘Svakog dana sve smo siromašniji‘: Tisuće Turaka na prosvjedu protiv inflacije

Sliku još sumornijom čini turska lira koja je izgubila više od 45 posto vrijednosti prema dolaru.

Prosvjednici.

 Yasin Akgul

Više od 5000 ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Istanbulu protiv inflacije i pada kupovne moći na prvom velikom okupljanju protiv poremećaja u turskom gospodarstvu.

Na poziv vodećih sindikata prosvjednici su izražavali nezadovoljstvo nestabilnošću turske lire i inflacijom koja je prema službenim podacima iz studenoga narasla na 21,3 posto u godinu dana.

Oporba i neki analitičari sumnjaju u vjerodostojnost službenih podataka te optužuju Nacionalni zavod za statistiku (TUIK) da podcjenjuje stvarne brojke.

image

Prizor s prosvjeda.

Yasin Akgul

Stvarna godišnja inflacija iznosi više od 58 posto, stoji u studiji ENAG-a (Skupine za istraživanje inflacije) u kojem su neovisni ekonomisti.

Sliku još sumornijom čini turska lira koja je izgubila više od 45 posto vrijednosti prema dolaru od početka godine i gotovo 30 posto od listopada.

"Siromašimo svakog dana, no sve je dobro, tvrde gospoda koja vode zemlju. A mi kažemo da ne možemo viši podmiriti naše potrebe; TUIK kaže da je inflacija samo 21 posto (...) Nemojte podcjenjivati pamet radničke klase", poručila je Arzu Cerkezoglu, predsjednica DISK-a (Konfederacija revolucionarnih radničkih sindikata) u govoru pred okupljenima.

"Više ne možemo spajati kraj s krajem (...) ne možemo se iz toga izvući", rekla je Sibel Cilik, radnica u tvornici automobila.

image

Prizor s prosvjeda.

Yasin Akgul

Prosvjednici traže povećanje minimalne neto plaće koja sada iznosi 2.825 lira (179 eura) na 5.200 lira (331 euro), a izvikivalisu i slogane kojima traže ostavku vlade.

"Vlada mora otići jer da bi napunila vlastite džepove, ona prazni naše. Zato smo na ulicama, da im poručimo 'bilo je dosta!", rekla je Fatma zaposlena u gradskoj općini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 14:40