POSJETA RUSKOG PREMIJERA

SVE BOLJI ODNOSI SLOVENIJE I RUSIJE Medvedev zahvalio Slovencima na pijetetu prema ruskim žrtvama Velikog rata

 AFP

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je zahvalnost slovenskom narodu za prijateljske odnose prema Rusiji u nedjelju, na godišnjoj komemoraciji vojnicima carske Rusije koji su poginuli u austrijskom zarobljeništvu blizu gorskog prijelaza Vršič.

U govoru na obilježavanju tragedije u kojoj je prije 99 godina umrlo više od 100 ruskih vojnika u lavini prilikom gradnje ceste, Medvedev je rekao da su se na tom području mijenjali režimi i države, ali Slovenci su uvijek održavali izgrađenu kapelicu u čast i spomen na ruske vojnike na čemu im je zahvalio.

Medvedev je prvi tako visoki predstavnik ruske države koji je nazočio komemoraciji na Vršiču, a prisustvovali su u nedjelju i predstavnici Ruske pravoslavne crkve te drugih vjerskih zajednica u Sloveniji.

Govor na svečanosti na Vršiču održao je i dugogodišnji bivši slovenski predsjednik Milan Kučan koji je upozorio na potrebu održavanja mira u Europi unatoč prijeporima i predrasudama.

Na svečanosti je uz Medvedeva bio slovenski državni vrh, predsjednik Borut Pahor, premijer Miro Cerar, predsjednici obaju doma parlamenta, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec te drugi ministri uz oko 1500 ljudi.

Prvi istaknuti ruski državnik koji posjećuje neku državu članicu Europske unije otkako je Bruxelles Rusiji nametnuo sankcije zbog Ukrajine, Medvedev je u nekoliko intervjua slovenskim medijima pred dolazak u Sloveniju sankcije proglasio kontraproduktivnima. Ocijenio je da sankcije neće postići svoj cilj i da se državama koje na njima inzistiraju mogu vratiti kao bumerang.

Stanje odnosa sa Slovenijom ruski je premijer ocijenio dobrim unatoč padu ekonomske suradnje izazvanom sankcijama koje mora poštovati i Slovenija, a dio njezine industrije je vrlo vezan uz rusko tržište.

Slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec jedan je od samo trojice europskih ministara koji su nazočili nedavnom obilježavanju pobjede nad nacizmom u Moskvi što je većina europskih država bojkotirala. Slovenska je ambicija potaknuti dijalog EU-a s Rusijom zbog gospodarskih odnosa, ali i zato jer želi uravnoteženje političkih utjecaja na svom osjetljivom geopolitičkom prostoru.

Medvedev je u razgovoru sa slovenskim dužnosnicima izrazio očekivanja da će se Slovenija pridružiti ruskom projektu plinovoda Turski tok pošto je propao plan Južnog toka koji je trebao teći kroz Sloveniju, a Rusija ga je otkazala nakon rezervi koje je u vezi s tim projektom imala Europska komisija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:38