StoryEditor
KRIZA U SUSJEDSTVU

SVE GLASNIJA UPOZORENJA DA JE U BiH UGROŽEN MIR 'Čoviću, ne idi putem kojim je išao Boban s Karadžićem' VISOKI PREDSTAVNIK: Svaki rat počinje riječima

Dragan Čović i Milorad Dodik
 CROPIX

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko izjavio je u ponedjeljak kako odcjepljenje entiteta nije dopušteno te da bi pokušaj da se to učini s Republikom Srpskom doveo u pitanje mir u BiH, a slično upozorenje uputio je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

"Odcjepljenje bi bilo prekoračenje crvene crte", kazao je Inzko za regionalnu televiziju N1 komentirajući učestale prijetnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako će RS krenuti putem osamostaljenja ako ne bude usvojen novi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se iz njegova sastava eliminirali strani suci.

Dodik je to ponovio i na sjednici parlamenta RS koji je u ponedjeljak zasjedao u Banjoj Luci na njegov zahtjev, a pojasnio je kako bi prvi konkretni koraci u odcjepljenju odnosno "RS-exitu", kako ga je sam nazvao, mogli uslijediti u roku od dva mjeseca.

Toliko vremena Dodik je odlučio ponuditi Stranci demokratske akcije (SDA) da pristane na njegove zahtjeve kojim bi se izmijenio ustroj Ustavnog suda. Inzko je pak kazao kako će međunarodna zajednica inzistirati na poštivanju Daytonskog sporazuma.

"Daytonom su zagarantirani suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine. Tu je i Ustav BiH. Prema Daytonskom sporazumu entiteti nemaju pravo na odcjepljenje", kazao je austrijski diplomat.

Podsjetio je kako je sadašnji ustroj Ustavnog suda sastavni dio Daytonskog sporazuma, a ukoliko bi trojica stranih sudaca prestali biti u njegovom sastavu to bi onda značilo promjenu postojeće osjetljive ravnoteže.

Inzko, koji je i konačni tumač Daytonskog sporazuma, kaže kako bi u slučaju takvog scenarija bio nužan "Dayton 2".

Upozorio je ipak kako su sadašnje političke napetosti u BiH potencijalno opasne "jer svaki rat počinje riječima".

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Izetbegović u ponedjeljak je kazao kako misli da stanje nije takvo da će se BiH ponovo morati braniti oružjem, no također je ocijenio kako je sadašnja kriza krajnje ozbiljna.

"Ako sruše mirovni sporazum, srušit će mir. Ne dao bog ako se krene u takav jedan scenarij", kazao je Izetbegović u intervjuu za sarajevsku televiziju Hayat.

Kazao je kako je problem u tome što i srpska i hrvatska strana traže izmjenu ustava po svojim mjerilima, no SDA je odlučna ne popustiti pred ucjenama.

"Neka izvole… ući ćemo u krizu, a vidjet ćemo tko će najduže izdržati. Mi alternative nemamo. Ovdje treba tvrdo igrati", kazao je Izetbegović.

Ponovo je pozvao predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da razmisli kamo ga vodi javno proklamirano savezništvo s Dodikom.

"Uporno upozoravam Čovića da ne ide u tom smjeru u kojem je išao (Mate) Boban s (Radovanom) Karadžićem svojedobno. Kada se sve završilo pola Hrvata u ovoj zemlji nije bilo, a radi jedne lavirajuće politike koja je bila nedosljedna. Nepravično je staviti se u ovom času na stranu Dodika zbog Hrvata koje je on u RS-u pomnožio s nulom. Hrvati se tamo ni za što ne pitaju", kazao je Izetbegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 04:04