REPORT GOJKA DRLJAČE

Sve glasniji pozivi da se Trumpa istraži zbog odnosa s Putinom: ‘Tko zna što mu je sve govorio...‘

Prema riječima bivše američke veleposlanice Trump je za Putina pokazivao „jako i jasno divljenje“, a ruski je predsjednik od njega dobivao sve što je tražio

Vladimir Putin i Donald Trump

 Anadolu Agency via AFP

Marie Yovanovitch, bivša američka veleposlanica u Ukrajini, izašla je s javnom tezom koja implicira kako Vladimir Putin nije napao Ukrajinu još u vrijeme dok je predsjednik bio Donald Trump zbog toga jer je tada „mogao samo sjesti i pustiti da idu dobra vremena“. U osnovi Yovanovitch tvrdi da je Putin dobivao od Trumpa što god je tražio.

Prema riječima bivše veleposlanice Trump je za Putina pokazivao „jako i jasno divljenje“ kao i za neke druge diktatore, dok je podcjenjivao američke saveznike te gajio negativne poglede prema NATO-u i drugim globalnim alijansama.

Yovanovitch, žena koja tečno govori ruski i ima 30 godina iskustva u vanjskim poslovima Sjedinjenih Država, rekla je da je takav Trumpov pristup ojačao i ohrabrio Putina. Primjerice, sada aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden traži izbacivanje Rusije iz grupe G20 zemalja, a Trump je vrlo neobično predlagao uključivanje Putinovog režima u grupu G7 zemalja.

image

Marie Yovanovitch

Allison Bailey

Kad je upitan vjeruje li izvještajima američke obavještajne zajednice ili Putinu, bivši predsjednik Trump je odgovorio kako je Putin bio „ekstremno jak i moćan u svom poricanju“. Tema su bili ruski utjecaji na američke izbore. Uz to, Trump je podržavao besmislene teorije zavjere vezane uz FBI i nacionalni komitet Demokratske stranke.

U svojoj knjizi „Lekcije s ruba“ Yovanovitch opisuje pojedine sastanke i press konferencije kao „katastrofe“ odnosno „spektakle koje su promatrače ostavljale da dvoje o tome koliko je duboko Trump potonuo povlađujući Putinu“.

„Samo bog zna što je Trump nasamo u sat-dva razgovora rekao Putinu, ne zato što je sastanak bio neuobičajeno dugačak nego zbog toga jer Trump druge dužnosnike nije brifirao o diskusiji… To povlači cijeli niz pitanja“, upozorava Yovanovitch.

Yovanovitch, koja je svjedočila u impeachment procesu protiv Trumpa upravo zbog Ukrajine, podsjeća da je bivši američki predsjednik zaustavio isporuku oko 400 milijuna dolara vrijedne vojne pomoći Ukrajini, koja je uključivala Javelin antitenkovske projektile te je odbio sastati se sa Zelenskim, što je ukrajinski lider tada očajnički tražio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:19