SPREMA SE SASTANAK

SVE JE BLIŽI KRAJ JEDINOG AKTUALNOG RATA U EUROPI Ukrajina spremna na 'razuman kompromis' za okončanje sukoba s Rusijom

 REUTERS

Ukrajina je spremna prihvatiti "razuman kompromis" na sastanku na vrhu o rješenju sukoba u istočnoj Ukrajini, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko.

Čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske trebali bi se sastati sljedeći mjesec u takozvanom "normandijskom formatu" i pokušati okončati sukob ukrajinskih vojnika i snaga koje podupiru Rusi u kojemu je u pet godina ubijeno više od 13 tisuća ljudi.

"Idemo na sastanak s otvorenim idejama, umom i spremni smo prihvatiti razuman kompromis", rekao je Pristajko novinarima tijekom susreta s njemačkim kolegom Heikom Maasom.

Maas je rekao da će Njemačka i Francuska sve učiniti kako bi pomogle pronaći trajno rješenje sukoba i dodao da se njima čini da "je vrijeme da Rusija nešto poduzme" i pomogne u okončanju sukoba.

Sastanak na vrhu bit će prvi susret čelnika četiri zemlje u više od tri godine, a pratit će ga niz mjera Kijeva i Moskve, uključujući razmjene zatvorenika i postupna povlačenja vojnika.

Rusija je anektirala ukrajinski poluotok Krim 2014. nakon što je predsjednik kojeg je podupirala Moskva zbačen s vlasti poslije uličnih prosvjeda. Rusiji su ubrzo nametnute međunarodne sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:25