SUKOB U NJEMAČKOJ

Sve je gotovo, Putin treba pritisnuti samo ‘enter‘, a sada se situacija ponovno komplicira!

Iz Moskve kažu kako izvršavaju sve ugovorne postavke s Njemačkom oko plina, što je potvrdila i njemačka vlada na odlasku
Sjeverni tok
 Alexander Nemenov

Trakavica oko Sjevernog toka 2 se nastavlja. Sapunica se otegla i iako već traje godinama završne "epizode" sve su uzbudljivije i svi čekaju hoće li proraditi ili ne, ili će je akteri odvesti u još jednu novu sezonu.

Zima već počinje, plina u europskim skladištima nema dovoljno, a cijene su jedva obuzdane. U prosjeku skladišta su popunjena oko 70 posto, a neke zemlje već sada, u listopadu, koriste rezerve, za kojima se obično posezalo tek pred proljeće ako se zima otegne, pa se neki pribojavaju nestašica i onog najgoreg - redukcija. A tu je već zgotovljeni sporni plinovod Sjeverni tok 2 koji samo čeka "ko napeta puška" da krene u pogon.

Rusi stalno šalju signale da je sve spremno i da Putin samo treba stisnuti "enter" te će, kako kaže potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku Aleksandar Novak, poteći plin do europskih potrošača i tržište će se stabilizirati, a zima Europljanima neće biti tako strašna i "zimogrožljiva".

No, kao i u svakoj dobroj sapunici stalno iskrsavaju dodatni problemi, a likovi su takvi da više ne znaš tko je zapravo pozitivac, a tko negativac, jer za neke su pozitivci zapravo negativci i obratno. Stvar je percepcije i tko za kakav završetak navija. I dok Rusi napeto čekaju, jer i oni strepe, u EU, a pogotovo u Njemačkoj, sve je još neizvjesnije.

Naime, šefica Zelenih koja će, kako se pretpostavlja, u novoj njemačkoj vladi preuzeti resor vanjskih poslova, Annalena Baerbock, nedavno je opet istupila protiv Sjevernog toka 2, govoreći da je on protivan interesima Bruxellesa te da Putin plin koristi kakao bi ucjenjivao EU, a pogotovo Njemačku te da igra "partiju pokera". Optužila je Moskvu da je krivac zbog polupraznih europskih plinskih skladišta i da su izazvali sadašnje neprirodno divljanje cijena plina.

Iz Moskve su odmah sve opovrgnuli, rekavši da izvršavaju sve ugovorne postavke s Njemačkom oko plina, što je potvrdila i njemačka vlada na odlasku. U Moskvi kažu kako problemi s plinom nisu nastali zbog Gazproma, koji nije smanjio isporuke Europi, nego zato što su to učinili Amerikanci, koji su svoj ukapljeni plin ovog ljeta više izvozili u Aziju nego u Europu pa, kažu, otud i manjak koji danas brine Europu.

Predsjednik odbora Bundestaga za ekonomiju i energetiku Klaus Ernst u ime do danas vladajućeg CDU/CSU i šef odbora za gospodarsku suradnju Peter Ramsauer iz Die Linke (Ljevice) napali su Baerbock te zatražili da Berlin odmah izda uporabnu dozvolu za Sjeverni tok 2 kako bi se on pustio u eksploataciju.

Obojica tvrde da nema nikakvih opipljivih dokaza da Rusija koristi plin kao oružje protiv EU i da nije odgovorna za enormni rast cijena plina. I neki drugi napominju da je za oporavak gospodarstva u postpandemijskom razdoblju nužan plinovod Sjeverni tok 2. No, Baerbock nadalje kaže kako ruski plinski div Gazprom ne može, odnosno ne smije istovremeno biti i vlasnik plinovoda i njegov korisnik putem kojeg prodaje vlastiti plin! Rusi odmah uzvraćaju da je Sjeverni tok 2 isključivo komercijalni projekt i da nije predmet političkih ucjena.

Ruski vođa Vladimir Putin rekao je da je čak i u vrijeme dok je "bjesnio" hladni rat SSSR prodavao Zapadu plin bez ikakvog političkog uvjetovanja. Doduše, u Rusiji ne skrivaju svoju uznemirenost činjenicom da će Baerbock preuzeti vanjske poslove, jer nije samo Sjeverni tok 2 u pitanju.

Ona je vrlo kritički nastrojena prema Rusiji i po pitanjima nedostatka demokracije, kršenja ljudskih prava i sloboda, brutalnih obračuna s oporbom i svima koji ne misle poput režima. Stoga je Putin, na sastanku Valdaj foruma, poslao poruku njoj, ne imenujući je.

Putin je rekao da je plinovod Sjeverni tok 2 "ekonomičniji i svrsishodniji" i ekološki prihvatljiviji od tranzita plina preko Ukrajine. Inače baš je to jedan od najvećih kamena spoticanja oko Sjevernog toka 2. Putin je rekao da će Sjeverni tok 2 ispuštati u atmosferu 5, 6 puta manje CO2 nego što je to prilikom tranzita kroz Ukrajinu! Putin je istaknuo, očito pikirajući na Baerbock kao lidericu Zelenih, da bi "ekolozi trebali to uvidjeti, a ne tražiti da se tranzit kroz Ukrajinu poveća".

Podsjetimo da su, baš zbog toga, ovog ljeta SAD i Njemačka, odnosno Joe Biden i Angela Merkel objavili izjavu kojom se traži da se tranzit plina kroz Ukrajinu osigura i nakon 2024. godine. Angela Merkel velika je zagovornica plinovoda, ali sada sve ovisi o novoj njemačkoj vladi, iako će u njoj glavnu riječ ipak voditi Socijaldemokrati koji također uglavnom nemaju ništa protiv Sjevernog toka 2, dapače.

A u Moskvi se oslanjanju na utjecaj osobnog Putinova prijatelja i bivšeg njemačkog SPD-ova kancelara Gerharda Schrödera koji je trenutačno, iako u poznoj dobi (77 godina), predsjednik direktorskog vijeća najveće ruske državne naftne kompanije Rosnjeft. Kroz Sjeverni tok 2 prolazilo bi 55 milijardi kubnih metara plina godišnje. Veliki protivnici Sjevernog toka 2 su Velika Britanija, Francuska, Rumunjska, Poljska i baltičke države, a neki analitičari se boje da bi njime Njemačka i Rusija zavladali europskim energetskim (plinskim) tržištem i onda zajednički mogli određivati ne samo ekonomske nego i političke uvjete. Njemačka regulatorna agencija Bundesnetzagentur ima rok od šest mjeseci da da "pravorijek" (zahtjev je poslan u rujnu), a zatim će sve to ići na Europsku komisiju koja daje konačni "verdikt". Najveća poljska državna energetska tvrtka PGNiG (Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A.), koja sudjeluje u izdavanju uporabne dozvole za Sjeverni tok, objavila je kako se tome protivi jer smatra da postoji "rizik za sigurnost isporuke plina tim plinovodom" te da je on ostvaren samo iz razloga da se zaobiđu i oslabe tranzitni plinovodi kroz Ukrajinu i Poljsku. Iz tvrtke poručuju da za mišljenje kako će Sjeverni tok 2 osigurati dodatne količine plina za EU uopće nema osnove.

Podsjetimo da je i šef ukrajinske energetske tvrtke Naftogaz Jurij Vitrenko zatražio da i oni sudjeluju u izdavanju certifikata za Sjeverni tok 2. On je kazao da će Varšava i Kijev nastaviti koordinirati svoje akcije protiv Sjevernog toka 2. Sapunica dakle još traje i nitko ne zna koliko će još imati nastavaka. No, nova sezona, još uzbudljivija, se smiješi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:14