I. BEŠKER IZ RIMA

Sve je gušći misterij o porijeklu i okolnostima Papine izjave o homoseksualcima

Papina izjava, koja je uzburkala mnijenja u Katoličkoj crkvi, našla se unutar dokumentarnog filma o Frani
 Alberto Pizzoli/AFP

Nicole Winfield, vatikanistica Associated Pressa, otvorila je nova pitanja o tome kada je, kome, i u kojem kontekstu papa Frane izrekao riječi o ljudskom pravu homoseksualnih da imaju svoju obitelj, o potrebi da se to pravo zaštiti zakonom o građanskoj zajednici, te o svojoj borbi za takvo rješenje.

Ta Papina izjava, koja je uzburkala mnijenja u Katoličkoj crkvi, našla se unutar dokumentarnog filma o Frani izraelskog redatelja Evgenyja Afineevskoga (rođenoga u ruskome Tatarstanu i nastanjenoga u Sjedinjenim Državama). Taj je film prikazan u srijedu na Filmskom festivalu u Rimu.

Afineevsky je u srijedu, na konferenciji za novinare, na direktne upite tvrdio da mu je to rekao sam Papa, preko prevoditelja, te da je Papi ljetos pokazao sav taj dokumentarac na tabletu, pa da ga je Frane odobrio.

Netko je, međutim, primijetio da je to – i po prostoru gdje je Papa snimljen, i po kadru, i po ostalim elementima – očito dio širokog intervjua koji je papa Frane dao lani u svibnju Valentini Alazraki, vatikanskoj dopisnici meksičke Televise.

Taj intervju je Televisa emitirala, ali ne u cijelosti. Pasus o pravima homoseksualnih na obitelj nije emitiran. Štoviše, on nije objavljen ni u tekstu i prijevodu intervjua koji je istodobno objavila Sveta Stolica. Televisa u četvrtak nije o tome htjela govoriti.

Papin blizak prijatelj o. Antonio Spadaro, također isusovac, urednik veoma utjecajnog časopisa Civiltà cattolica, kaže pak Nicolei Winfield da je i taj dio emitiran, da u njemu nema ničega novoga. Ja se ne sjećam da je taj pasus bio objavljen u Vatikanu, što ne znači da nije kasnije emitiran u Meksiku i prošao „ispod radara“.

Vatikanski medijski urednici nerijetko „umivaju“ Papine izjave, a višeput smo mogli primijetiti da su izbacili dijelove koji bi mogli uzburkati crkveno ili javno mnijenje. Takvoj „cenzuri“ bivali su podvrgnuti i istupi sv. Ivana Pavla II i Benedikta XVI, ne samo pape Frane.

Kako se taj ulomak stvorio u Afineevskyjevu filmu? Je li to Papa zaista vidio? Je li odobrio? Zašto Afineevsky kaže da je sam to snimio?

Ni na jedno od tih pitanja Ured za novinstvo Svete Stolice nije dao odgovor u petak uvečer. O Papinu znamenitu pasusu niti riječ nije objavio Vatican News, mrežno glasilo Svete Stolice. Na ceremoniji dodjele nagrada na rimskome Filmskom festivalu u četvrtak prefekt kurijalnoga Dikasterija za komunikacije laik Paolo Ruffini nije htio komentirati Papinu izjavu.

Pa se sada po Webu govori o „krimiću“, kojemu pridonosi mûk vatikanskih institucionalnih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:51