LOGISTIČKE POTEŠKOĆE

Sve je manje vremena: ‘Neispražnjeni silosi mogli bi dovesti u pitanje žetvu u Ukrajini‘

U silosima na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga nalazi se trenutno oko 30 mil. tona žitarica, a njihov je kapacitet oko 55 mil. tona

Silos sa suncokretovim uljem u Melitopolu

 Ria Novosti/Sputnik Via Afp

Silosi na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga otprilike su do pola puni uoči žetve, što znači da bi urod mogao ostati neobran ako Rusija ne prekine blokadu luka na Crnom moru, upozorio je čelnik udruge ukrajinskih ratara.

Ruska invazija blokirala je izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, ključne izvozne rute za Ukrajinu, četvrtog proizvođača žitarica u svijetu.

U silosima na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga nalazi se trenutno oko 30 milijuna tona žitarica, a njihov je kapacitet oko 55 milijuna tona, rekao je Mykola Gorbačov u srijedu na konferenciji Međunarodnog vijeća za žito (IGC) u Londonu.

Skladišni kapaciteti na teritoriju koji je okupirala ruska vojska iznose 13 do 15 milijuna tona, dodao je Gorbačov.

Bez pristupa svojim lukama na Crnom moru, Ukrajina će sljedeće godine u najboljem slučaju moći izvesti 20 milijuna tona žitarica, vjerojatno većim dijelom suncokretovih sjemenki, a manje kukuruza i pšenice, rekao je čelnik udruge ukrajinskih ratara.

U sezoni 2020/2021. Ukrajina je izvezla 44,7 milijuna tona žitarica.

Trenutno ih pokušavaju izvesti kopnenim i riječnim putem, ali logističke poteškoće ograničavaju izvoz na najviše oko dva milijuna tona mjesečno.

"Mogu vam reći da nećemo naći rješenje za izvoz (ako ne budemo imali pristup lukama na Crnom moru). Žetva počinje za mjesec dana, imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za pšenicu i ječam, ali problemi će početi u studenome kada poljoprivrednici počnu sušiti kukuruz", rekao je Gorbačov.

Procijenio je da će polovina ukrajinskog kukuruza ostati neobrana ako Rusija nastavi blokadu crnomorskih luka. Ukrajina je četvrti po veličini izvoznik kukuruza u svijetu i najveći izvoznik suncokretovog ulja.

Turski pokušaji pregovora o sigurnom koridoru za izvoz žitarica blokiranih u crnomorskim lukama naišli su u srijedu na otpor. Ukrajina tvrdi da Rusija nameće nerazumne uvjete, a Rusija izvoz uvjetuje ukidanjem sankcija.

Razgovori Turske i Rusije vjerojatno neće iznjedriti sigurnosna jamstva za izvoz ukrajinskih žitarica, čelnik ukrajinske udruge, pozivajući umjesto toga SAD, Veliku Britaniju i Francusku da osiguraju siguran prolaz plovila s ukrajinskim urodom.

"Mislim da nijedna kompanija neće utovariti ukrajinske žitarice ako Rusi nešto potpišu s Turcima. Osiguranje neće pokriti taj rizik. Potrebna su nam međunarodna jamstva, samo će ona pokrenuti žitarice", tvrdi.

Ukrajina i Zapad optužuju Moskvu za hranu koristi kao oružje dok Moskva blokadu pripisuje ukrajinskim minama u Crnom moru i sankcijama Rusiji, najvećem svjetskom izvozniku pšenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 14:10