UPALJEN ALARM

Sve je spremno za novi napad: ‘Spasite ljudske živote, hitno evakuirajte Kursk i Belgorod!‘

Ukrajinski obavještajci kažu da dobrovoljci nisu djelovali prema naredbama iz Kijeva

Napad na Belgorod

 X Screenshot/

Pripadnici antikremaljskih milicija pozvali su civile u ruskih regijama Belgorod i Kursk na evakuaciju, uz poruku da pripremaju napade na ruske ‘vojne položaje‘ u dvije regije, prenosi portal Moscow Times.

- Putinovi ubojice izvode masovne udare na mirne ukrajinske gradove, postavljaju položaje između vaših domova, škola koju pohađaju vaša djeca i državnih institucija, stoji u zajedničkom priopćenju što su ga potpisali Legija slobode Rusije, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljun.

Tri milicije, koje čine ruski dobrovoljci koji se bore za Ukrajinu, pozvale su na prestanak napada na Ukrajinu s ruskog teritorija.

- Prisiljeni smo pucati na vojne položaje koji se nalaze u gradovima Belgorod i Kursk. Pozivamo lokalne vlasti da spase ljudske živote i počnu s evakuacijom gradova u regijama Kursk i Belgorod, nastavlja se u zajedničkoj izjavi.

Sat vremena prije zajedničke objave, guverner regije Kursk Roman Starovit objavio je uzbunu od zračne opasnosti za tu regiju i pozvao civile da potraže sklonište.

U utorak je rusko Ministarstvo obrane tvrdilo da je odbijen niz drskih prekograničnih napada proukrajinskih dobrovoljaca, koji su upali na ruski teritorij i preuzeli kontrolu nad selom Tjotkino u regiji Kursk.

Dobrovoljačke jedinice dijele videozapise na Telegramu na kojima se, kako se čini, njihovi borci na oklopnim vozilima uključuju u borbu. Nije jasno kada i kako su nastale snimke.

U susjednoj regiji Belgorod ubijen je pripadnik regionalnih snaga teritorijalne obrane, dok je 10 civila ranjeno, tvrdi regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je da dobrovoljci nisu djelovali prema naredbama iz Kijeva.

Rano u srijedu, Legija ‘Sloboda Rusije‘ objavila je snimku na Telegramu na kojoj se vidi kako se njezini borci još uvijek nalaze u selu Tjotkino, ali nije bilo moguće odmah potvrditi te tvrdnje.

Još jedan videozapis podijeljen je kasnije istog dana te prikazuje, kako se čini, razmjenu vatre između pripadnika milicija i ruskih snaga.

- Što se neprijateljskih gubitaka tiče... vizualno, potukli smo ih, piše uz video. Vrijeme i lokaciju snimke nije bilo moguće potvrditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 11:38