KRIZA U SUSJEDSTVU

‘Sve je više mlađih pacijenata s teškom kliničkom slikom, dolaze nam zaražene čitave obitelji‘

‘Ranije smo trošili sedam tona kisika na 10 do 15 dana, a sada na tri dana trošimo i sedam tona kisika‘, naveo je doktor.
Gužva ispred covid bolnice u Beogradu
 Andrej Isakovic/AFP

U privremenoj covid bolnici u beogradskoj Areni trenutno se na liječenju nalazi 386 pacijenata, od koji je sve veći broj mlađih ljudi, pa i čitavih obitelji, kazao je liječnik Vlado Batnožić, koordinator ove privremene bolnice, prenosi Blic.rs.

- Imamo konstantan porast broja pacijenata. Jučer smo primili 35 pacijenata, a otpustili smo 18. Proteklih dana je bilo između 30, 40 i 50 primljenih pacijenata - kazao je Batnožić za RTS.

Istaknuo je da su ranije dnevno primali 10 do 20 pacijenata, kao i to da sada ljudi imaju teže kliničke slike.

- Ranije su to bili lakši pacijenti, a sada su srednje teški i teški. Na kisiku je sada 306 pacijenata. Mi smo ranije trošili sedam tona kisika na 10 do 15 dana, a sada na tri dana trošimo sedam tona kisika - naveo je doktor.

Ocijenio je da je promijenjena starosna struktura pacijenata, ranije su bili uglavnom sredovječni ljudi, a sada je značajan pomak ka mlađoj populaciji, radno sposobnim ljudima od 25 do 35 godina, kao i od 35 do 50 godina.

Кaže da dolaze na liječenje čitave obitelji, kao i da ne znaju gdje su se zarazili, ali da mlađi uglavnom navode da su bili i restoranima i kafićima, a neki da su bili na skijalištima.

- To je za nas velika opasnost. Ja molim da se pridržavamo ovih mjera koje je naš Кrizni stožer donio: nošenje maske, držanje distance. Ako toga ne bude, bit će sve gora i gora situacija - poručuje Batnožić, prenosi Blic.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:28