ANGAŽIRALA ARTISTIČKU BOJNU

Sve novčanice eura uskoro odlaze u povijest, šefica ECB-a naručila totalni redizajn: ‘Želim sve novo!‘

Novi dizajn će osmisliti panel savjetnika koji će biti sazdan od eksperata iz mnogih područja - od umjetnika do fizičara i arheologa

Novčanice od 100 eura, šefica ECB-a Christine Lagarde i zgrada ECB-a u Frankfurtu

 Afp

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde zatražila je od 19 stručnjaka iz članica eurozone, po jednog iz svake zemlje, da do 2024. godine izaberu novi dizajn novčanica te valute, piše The Telegraph.

Trenutno se na novčanicama nalaze prozori, vrata i mostovi. ECB kaže da su bazirani na različitim epohama i stilovima.

Novi dizajn će osmisliti panel savjetnika koji će biti sazdan od eksperata iz mnogih područja - od umjetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promijeniti izgled kako bi ih se učinilo pristupačnijima Europljanima svih dobnih skupina i kultura.

Nakon što panel osmisli nova vizualna rješenja, ECB će ih dati u javnu raspravu. Uslijedit će natječaj nakon kojeg će se održati dodatne konzultacije, a konačnu odluku o izgledu novih euro novčanica donijet će Upravno vijeće ECB-a, tijelo koje inače donosi odluke o kamatnim stopama i sličnim pitanjima.

Novčanice se neće ukinuti

Odluka o redizajnu dolazi nakon što je odluka ECB-a o mogućnosti implementacije novog digitalnog eura zabrinula mnoge i potencijalno nagovijestila smrt fizičkog novca

Lagarde je naglasila da se novčanice neće ukinuti.

- Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Europe, pogotovo u vremenima krize, a još su uvijek iznimno tražene. Nakon 20 godina, vrijeme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Europljanima svih dobnih skupina i kultura - rekla je Lagarde.

ECB još nije odlučio kako će novčanice izgledati, što znači da će njihov dizajn oblikovati panel savjetnika.

Professor Patrick Vernon, društveni komentator i voditelj kampanje Novčanice u boji (eng. Banknotes of Colour), rekao je da bi ECB ovu priliku trebao iskoristiti kako bi istaknuo raznolikost i različitost unutar Europe.

- U javnom životu Europe nedostaje predstavnika crnaca i drugih manjinskih etničkih skupina. Smatramo da u Velikoj Britaniji nema dovoljno parlamentaraca crnačkog i azijskog podrijetla te da ih nema dovoljno na čelnim pozicijama tvrtki, no mislim da je situacija u Europi još i gora - rekao je Vernon.

- ECB bi svojom odlukom mogao potaknuti partnerske agencije i zemlje da naprave više za raznolikost i predstavništvo - dodao je.

Revizija povijesti

Vernon je ustvrdio da bi ECB trebao postupiti poput Engleske narodne banke i Vlade Republike Njemačke te naručiti reviziju povijesti europskih monetarnih vlasti.

Njemačka se nakon revizije svoje povijesti ispričala za genocid u Namibiji, a Engleska je narodna banka uklonila slike svojih guvernera koji su bili povezani s robovlasništvom.

Trenutno je u opticaju 27,6 milijardi euro novčanica koje vrijede više od 1,5 bilijuna eura.

Najviše je novčanica od 50 eura, kojih ima 13,4 milijardi, a slijede ih novčanice od 20 eura, koji ima 4,5 milijardi. Novčanica od 100 eura ima dvije milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet eura. Novčanice od 200 i 500 su rjeđe, a svakih ima po jednu milijardu.

Središnje banke zemalja eurozone prestale su 2019. godine izdavati novčanice od 500 eura jer je postojala bojazan da ih kriminalci koriste za efikasno prebacivanje velikih količina gotovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:49