ANALIZA GUARDIANA

Sve se češće nagađa da bi papa Franjo mogao dati ostavku: ‘Donio je neobičnu odluku koja podsjeća na Benediktov potez‘

Papa Franjo je, svojedobno, rekao da bi volio da ostavka pape postane normalna, a Benediktovu odluku da odstupi opisao kao ‘hrabru‘

Papa Franjo

 Andreas Solaro/Afp

Glasine koje su se pojavile početkom svibnja da bi se papa Franjo mogao povući s dužnosti potaknula je najava da će katolički poglavar prisustvovati svečanosti koju je prvi organizirao papa iz 13. stoljeća koji je i sâm napustio papinsku dužnost, piše britanski Guardian.

Nagađanja da bi 85-godišnjak mogao krenuti stopama svog prethodnika Benedikta XVI i odstupiti krenula su početkom svibnja kada se prvi put u javnosti pojavio u invalidskim kolicima, nakon manje operacije koljena.

Glasine su se dodatno pojačale kada je donio neobičnu odluku da 27. kolovoza bude domaćin konzistorija za imenovanje novih kardinala, od kojih će neki moći biti birani za papina nasljednika na sljedećem konklavu.

Sljedećeg dana Franjo će otputovati u L'Aquilu, grad koji je 2009. godine pogodio razoran potres, na festival Perdonanza Celestiniana, tijekom kojeg će posjetiti katedralu u kojoj se nalazi grob Celestina V, pape pustinjaka koji se povukao 1294. godine nakon samo pet mjeseci papinstva. Benedikt je također posjetio grobnicu 2009., te tamo ostavio svoju stolu, što su poslije neki komentatori proglasili simboličnom gestom uoči njegove vlastite ostavke 2013. godine.

- Vrlo je čudno organizirati konzistorij u kolovozu. Nema razloga da papa ovaj događaj saziva tri mjeseca unaprijed, a zatim ode u L'Aquilu usred konzistorija, rekao je Robert Mickens, urednik engleskog izdanja katoličkih dnevnih novina La Croixa.

Tjedan dana nakon konzistorija, papa će se sastati s kardinalima kako bi ih izvijestio o svojim reformama u središnjoj upravi Vatikana, koje uključuju uvođenje ograničenja mandata šefovima vatikanskih ureda i dopuštanje ženama da obnašaju takve dužnosti.

- Mislim da će biti još jedna najava: možda neće biti da daje ostavku, ali mislim da i za to ima šanse, dodao je Mickens.

Na početku svog papinstva Franjo je rekao da bi volio da ostavka pape postane normalna, a 2015. je rekao da ima osjećaj da će njegov pontifikat biti kratak te Benediktovu odluku da odstupi opisao kao 'hrabru'.

Benedikt XVI, koji se odlučio zvati Papa emeritus Benedikt XVI umjesto da se vrati na ime Joseph Ratzinger, imao je 85 godina u vrijeme svoje ostavke.

- Ovdje ima mnogo simbolike, a ja na nagađanja gledam s ponešto cinizma, rekao je Christopher White, vatikanski dopisnik National Catholic Reportera. - Mislim da nije vjerojatno da Franjo želi dvojicu umirovljenih papa. Nenamjerno ili ne, jedan papa u nedefiniranoj ulozi bio je za papu Franju uzrok povremenih glavobolja.

White je dodao da je jedna od stvari koju je Franjo želio učiniti, ako Benedikt umre prije njega, uvesti reforme o ulozi koju bi umirovljeni papa trebao imati. Papa bi također najvjerojatnije želio vidjeti sinodu o sinodalnosti, dvogodišnji proces koji završava velikim summitom u Vatikanu u listopadu 2023.

- S obzirom na to, glavna stvar koju smo naučili o ovom papi u posljednjih 10 godina je da nas on i dalje iznenađuje i čini se da uživa u tim iznenađenjima, rekao je White.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:39