DUBRAVKA ŠUICA

‘Sve se događa isto kao 1991. I mi smo bili naivni, mislili smo da će doći NATO, Šesta flota...‘

‘Bili smo dovoljno naivni, vjerovali smo i mislili iz skloništa: doći će NATO, doći će Šesta flota...‘, rekla je Šuica

Dubravka Šuica

 Goran Mehkek/Cropix

Možda nisam najbolja osoba za govoriti o tome ili možda jesam, budući da sam rat doživjela iz prve ruke, kazala je Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju kada je u Dublinu odgovarala na pitanja novinara o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Šuica u glavnom irskom gradu sudjeluje na panelu europskih građana na temu “Jače gospodarstvo, socijalna pravda i poslovi/Obrazovanje, kultura, mladi i sport/Digitalna transformacija” u sklopu Konferencije o budućnosti Europe.

Jutros je govorila na službenom otvaranju tog skupa na kojem sudjeluje 200 građana iz država članica EU-a.

Šuica je kazala i kako je jučer kolegama iz Europske komisije objasnila što se događalo u Hrvatskoj, što je Hrvatska pretrpjela.

- Meni se čini da je ista doktrina, isti uzorak primjenio (Slobodan) Milošević koji danas primjenjuje Putin. Bilo je polagano, korak po korak, 1. listopada (1991.) probudili smo se u Dubrovniku pod sirenama i bombardiranjem, bez struje, vode i telefona. Sve se događa isto, samo pod jačim tehnologijama danas nego što je imao Milošević. Isti je uzorak - izjavila je Šuica.

- Bili smo dovoljno naivni, vjerovali smo i mislili iz skloništa: doći će NATO, doći će Šesta flota... Naravno to je bilo iluzorno, zato sam molila jučer kolege: shvatite, svu pomoć trebamo sada ponuditi Ukrajini, moramo učiniti sve što je u našim mogućnostima i pomoći ukrajinskom narodu, što mi nismo doživjeli te 1991. godine. Tako samo bila ponosna da imam tu putanju od stanovnice Dubrovnika do potpredsjednice Komisije, gdje sada mogu u tom prestižnom klubu to izreći – kazala je Dubravka Šuica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 18:54