‘SIGURNO JE‘

Sve se promijenilo: Europske zemlje redom objavljuju da se vraćaju AstraZeneci!

Cjepivo britansko-švedske tvrtke našlo se na udaru kritika zbog manjeg broja slučajeva krvnih ugrušaka nakon cijepljenja

 
 Oli Scarff

Novinska agencija France-Presse na Twitteru je u četvrtak u večernjim satima objavila da će Francuska u petak popodne nastaviti s cjepljenjem svoje populacije cjepivom protiv covida-19 AstraZenece.

AFP također piše da je Španjolska najavila da će isto napraviti iduće srijede te da je Italija ranije u četvrtak objavila da se i ona vraća AstraZeneci.

Norveška i Švedska rekla su da će pričekati s mogućim povratkom cjepivu AstraZenece.

Njemačka novinska agencija DPA pak izvještava da je njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao da će se Njemačka u petak ponovno početi koristiti cjepivo AstraZenece.

Delo piše da je slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar u četvrtak u večernjim satima rekao da će Slovenija u petak nastaviti s primjenom cjepiva AstraZenece.

Vijesti iz spomenutih zemalja dolaze nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) ranije u četvrtak konstatirala da je cjepivo britansko-švedske tvrtke sigurno i učinkovito.

Cjepivo se našlo na udaru kritika zbog manjeg broja slučajeva krvnih ugrušaka nakon cijepljenja.

- Još ne možemo potpuno isključiti povezanost cjepiva i tih slučajeva. Odbor je preporučio povećani oprez. Pokrećemo i dodatne istrage o takvim slučajevima. U EU je AstraZenecom cijepljeno oko sedam milijuna ljudi. Važno je da se sve nuspojave pažljivo motre - rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:10