PRIDNJESTROVLJE

Sve se više govori o odmetnutoj regiji u Moldaviji: ‘Čini se da ih Putin ima u vidu, ali i da njima nije do borbe‘

O Pridnjestrovlju se sve otvorenije raspravlja u ruskoj javnosti, a nedavne ruske izjave mogle bi značiti da Moskva tamo ima ambicije

Granični prijelaz između Transnistrije i Ukrajine

 Sergei Gapon/AFP/Profimedia

Visoki ruski dužnosnik odbio je isključiti mogućnost da je moldavska proruska separatistička regija Pridnjestrovlje, odnosno Transnistrija, kako se zove na moldavskom jeziku, (točnije, moldavskom standardu rumunjskoga jezika, od kojega se malo razlikuje, op.a.) uvučena u ukrajinski rat, u potencijalnoj eskalaciji sukoba u Ukrajini u drugu europsku zemlju.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko rekao je u utorak kako je Moskva "zabrinuta" zbog niza nedavnih eksplozija u Transnistriji, rekavši da bi Rusija "željela izbjeći scenarij" u kojem bi Transnistrija bila uvučena u rat, prenosi britanski The Guardian.

Obraćajući se novinarima u Moskvi, Rudenko je kazao da "situacija s eksplozijama" u regiji ukazuje na to da su "određene snage" koje stoje iza napada bile zainteresirane za stvaranje "još jednog žarišta napetosti u Europi", što je zapravo bila referenca na dvije epizode nasilja o kojima se izvještavalo zadnjih dana.

"U skladu s tim bit će provedena istraga, a nadamo se da će se razlozi utvrditi i da će odgovorni biti kažnjeni", rekao je Rudenko za RIA Novosti.

Transnistrija, koju kontroliraju proruski separatisti te na svom području trajno ugošćuje 1.500 ruskih vojnika te veliko skladište oružja, graniči sa zapadnom Ukrajinom.

'Zabrinutost' u Moskvi

Rudenkove izjave uslijedile su nakon što je predsjednica Moldavije Maia Sandu u utorak sazvala sjednicu sigurnosnog vijeća nakon dva incidenta.

Lokalne vlasti u utorak ujutro su priopćile da su dignute u zrak dvije antene kojima su se prenosili valovi ruskih radio postaja, dok su u ponedjeljak nepoznati napadači granatirali ministarstvo državne sigurnosti ove regije u njezinom glavnom gradu Tiraspolju iz ručnog bacača.

Nakon sjednice tamošnjeg sigurnosnog vijeća, Sandu je izjavila kako su određene neimenovane "snage unutar Transnistrije raspoložene za rat" i zainteresirane za destabilizaciju situacije u regiji.

image

U utorak je priopćeno da su dignute u zrak dvije antene kojima su se prenosili valovi ruskih radio postaja u odmetnutoj regiji

Handout/AFP

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, ranije je u utorak rekao novinarima da je "zabrinut" vijestima koje su stizale iz Transnistrije, dok je čelnik samoproglašene republike u Donjecku, Denis Pušilin, rekao za RIA Novosti da Moskva treba "uzeti u obzir ono što se događa u Transnistriji" kada planira iduću fazu svoje vojne kampanje.

Prošlog tjedna, visoki ruski zapovjednik rekao je da je cilj nove ofenzive Rusije preuzimanje kontrole nad južnom Ukrajinom i pristup Transnistriji, izazivajući zabrinutost da bi mala istočnoeuropska zemlja Moldavija mogla postati nova žarišna točka u rastućim napetostima između Moskve i Zapada.

Komentirajući eksploziju u ministarstvu sigurnosti, moldavska vlada kazala je kako je cilj bio "stvaranje izgovora za zaoštravanje sigurnosne situacije" u odmetnutoj, samoproglašenoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici.

'Male šanse ruske ofenzive prema moldavskoj granici'

Dužnosnici u Transnistriji u utorak su najavili niz novih sigurnosnih mjera, što je dodatno potaknulo zabrinutost zbog moguće eskalacije u toj separatističkoj regiji. Mjere su uključivale postavljanje vojnih kontrolnih točaka na ulazima u gradove i otkazivanje godišnje parade na Dan pobjede 9. svibnja.

Bob Deen, stručnjak za Moldaviju i viši znanstveni suradnik u 'think tanku' Instituta Clingendael, kaže kako je teško znati jesu li nedavni incidenti bili ruska operacija pod lažnom zastavom (tajna operacija koja se provodi na način da se čini da je poduzima netko drugi, op.a.) ili istinski čin sabotaže antiruskih skupina.

No, ističe da je nedavna ruska retorika ukazala na neke od dugoročnih ciljeva koje je Rusija imala na umu kada je Transnistriji riječ. "Vidjeli smo da se o temi Transnistrije sve otvorenije raspravlja u ruskoj javnosti. Nedavne ruske izjave mogle bi biti pokazatelj ambicija koje Moskva ima tamo".

image

Neki analitičari smatraju kako je u Transnistriji malo volje za borbu u Ukrajini

Sergey Kuznecov/AFP

Prema Deenu, malo je vjerojatno da bi ruske snage mogle pokrenuti ofenzivu prema granici s Moldavijom, s obzirom na to da je Moskva uključena u teške borbe u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas. Da bi došla do Transnistrije, Moskva bi trebala pokrenuti ofenzivu prema Odesi, koju ometa nedavno uništenje i potonuće krstarice Moskva, što je natjeralo ruske ratne brodove da se udalje od ukrajinske obale.

'U Transnistriji malo volje za borbu'

Deen je također skeptičan da će snage Transnistrije, koje broje oko 7.500 vojnika, biti korištene u napadu na Ukrajinu na njezinoj zapadnoj granici. "Malo je volje za borbu u Ukrajini među transnistrijskim postrojbama, kao i općenito među stanovništvom u toj regiji, od kojih mnogi odlaze u Moldaviju kako bi izbjegli bilo kakvo potencijalno nasilje".

"Slično kao i u Bjelorusiji, ta regija ne želi biti u potpunosti uvučena u ovaj rat", smatra Deen, dodajući da bi nedavna retorika Moskve mogla biti trik sa ciljem da se ukrajinske snage povuku iz Donbasa prema svojoj zapadnoj granici.

Uz rusku potporu, Transnistrija je vodila rat protiv Moldavije početkom 90-ih, koji je tom teritoriju donio 'de facto' neovisnost i prisutnost stalnih ruskih vojnih postrojbi. Ruski državni mediji - široko dostupni u Transnistriji - odigrali su značajnu ulogu u 'cementiranju' proruskih stavova u toj enklavi, dok se Moldavija politički pomicala prema Zapadu pod vodstvom svoje liberalne predsjednice.

Prošlog tjedna Sandu je potpisala zakon o zabrani narančastih i crnih prugastih vrpca Svetog Jurja, koje uživaju veliku popularnost u Rusiji kao način da se pokaže javna potpora vladi i vojsci, što je potez koji je razljutio ruske dužnosnike. U istom zakonu, Sandu je zabranila proratne simbole "Z" i "V", koje su prve počele koristiti ruske oružane snage tijekom invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:23