RUSI O MASAKRIMA

‘Sve su to inscenirali Ukrajinci! Riječ je o specijalnoj jedinici Centra za psihološke operacije‘

Ranije je Medvedev izjavio je da su prizori ubijenih civila u Buči ‘lažirani‘. Izmislili su te scene za ogromne svote novca, tvrdi

Tijelo jednog od ubijenih civila na ulici u Buči

 Sergei SUPINSKY/AFP

Rusko ministarstvo obrane objavilo je još jednu rusku verziju o zločinima na sjeveru Ukrajine, rekavši da su ukrajinske specijalne službe inscenirale navodna ubojstva civila u ukrajinskim gradovima u pokušaju širenja propagande putem zapadnih medija, javlja Guardian.

"Vojnici 72. ukrajinskog Glavnog centra za psihološke operacije proveli su još jedno inscenirano snimanje civila koji su navodno ubijeni nasilnim akcijama ruskih oružanih snaga", priopćilo je ministarstvo.

Reuters javlja da su Rusi objavili kako su "slične događaje sada organizirale ukrajinske specijalne službe u Sumyju, Konotopu i drugim gradovima."

Ranije je bivši premijer i predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio je da su prizori ubijenih civila u Buči 'lažirani' te da se radi o 'ciničnoj ukrajinskoj propagandi' s ciljem diskreditacije Rusije.

- Izmislili su te scene za ogromne svote novca, rekao je.

Ranije je predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao da je "situacija u Buči provokacija s ciljem diskreditacije Rusije".

- Washington i Bruxelles su scenaristi i redatelji, a Kijev je glumac. Nema činjenica, samo laži, rekao je. Nijedan od dvojice ruskih političara nije pružio dokaze za svoje tvrdnje.

Brojna tijela stanovnika pronađena su u Buči tijekom vikenda nakon povlačenja ruskih snaga prošli tjedan, a ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tijela 410 civila u područjima oko Kijeva, uključivo Buču.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za genocid i trebao bi se u utorak obratiti Vijeću sigurnosti UN-a.

Očekuje se da će izvijestiti o onome što je sam vidio u Buči koju je posjetio ovaj tjedan, što je bio prvi njegov odlazak iz glavnog grada Kijeva otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače.

Gradonačelnik: Masakr u Buči je ruska odmazda za ukrajinski otpor

Masovna ubojstva u Buči nedaleko Kijeva su "ruska odmazda za ukrajinski otpor", rekao je u intervjuu za talijanski list Corriere della Sera gradonačelnik Anatolij Fedoruk.

Brojna tijela stanovnika pronađena su u Buči tijekom vikenda nakon povlačenja ruskih snaga prošli tjedan, a ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tijela 410 civila u područjima oko Kijeva, uključivo Buču.

Ukrajinski dužnosnici kažu da su ruski vojnici počinili ozbiljne ratne zločine u gradu što Rusija niječe.

"Moji su ljudi ubijani iz zabave ili bijesa", rekao je Fedoruk za Corriere della Sera. "Rusi su pucali na sve što se kreće: prolaznike, ljude na biciklima, automobile s oznakom 'djeca'".

"Buča je ruska odmazda za ukrajinski otpor", rekao je dodajući da su dijelovi grada pretvoreni u "koncentracijski logor" bez vode i hrane i "svatko tko je pokušao izaći bio je ubijen". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:37