UNIŠTENI SPEKTAKL

Sve su žrtvovali zbog slavne utrke, a onda je stigao hladan tuš: ‘Za sve je kriv taj turist, propast ćemo!‘

Dužnosnici su očajnički pokušavali spasiti utrku, zatvorili su škole i planirali zatvoriti odmaralište svima osim natjecateljima
Wengen; ilustracija
 Fabrice Coffrini/AFP

Jedan britanski turist optužen je za nagli porast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom zbog kojih je morala biti otkazana poznata švicarska skijaška utrka Lauberhorn, piše BBC.

Odmaralište Wengen, u kojem se održava utrka, do sredine prosinca zabilježilo je samo 10 slučajeva koronavirusa.

No, broj je ubrzo počeo rasti i mnogi su slučajevi od tada povezani s novom vrlo zaraznom inačicom Covida-19 koja je prvi put identificirana u Velikoj Britaniji.

Najmanje 27 slučajeva povezano je s jednim britanskim turistom, kažu tragači za kontaktima.

Turist je tijekom praznika boravio u hotelu u Wengenu.

Staza Lauberhorn najduža je staza za spust na svijetu, a skijaši mogu postići brzinu od 160 km na sat.

Dužnosnici su očajnički pokušavali spasiti utrku, zatvorili su škole i planirali zatvoriti odmaralište svima osim natjecateljima.

Švicarski zdravstveni djelatnici u početku su se složili s takvim planom, ali daljnji skok broja novih slučajeva početkom ovog tjedna ponukao ih je da hitno povuku kočnicu i otkažu čitav događaj.

Wengen je uništen. Lauberhorn je jedno od najboljih natjecanja skijaškog Svjetskog kupa. Švicarci ga silno vole i s oduševljenjem su pratili pobjede nekih domaćih talenata, poput Beata Feuza i Carla Janke.

No duga ljubavna veza između Švicarske i britanskih turista sada je donekle zamrznuta.

Prošli mjesec su Britanci iz Verbiera, koji su navodno pobjegli iz Švicarske i izbjegli karantenu koju je propisala tamošnja vlada, izazvali mnoštvo negativnih reakcija.

Sada je naglo otkazana i ova važna utrka za što neki Švicarci krive Britance.

No drugi kažu da Švicarska za otkazivanje može kriviti jedino samu sebe.

Dok su susjedna Francuska i Italija tijekom praznika zatvorile svoja odmarališta, švicarska vlada odlučila se za nesigurnu ravnotežu. Staze je držala otvorenima, ali je zatvorila sve barove i restorane i ograničila žičare na dvotrećinski kapacitet.

Većina švicarskih odmarališta je tiha, a u skijanju uživaju tek rijetki domaći skijaši. No neki su turisti ipak stigli, a kako pokazuje iskustvo iz Wengena, dovoljan je samo jedan zaraženi gost da nanese veću štetu.

Umjesto da budu domaćini velike skijaške utrke, službenici Wengena sada se utrkuju u kontroli virusa. Masovna ispitivanja već su započela u odmaralištu.

Švicarska vlada produžila je odredbu o zatvaranju barova, restorana, muzeja i kazališta do kraja veljače u pokušaju da kontrolira novu varijantu virusa. Također je naloženo zatvaranje manje važnih trgovina i obvezan rad od kuće kad god je to moguće.

Što se tiče Lauberhorna, domaćin odgođenog događaja sada će biti najstariji i najljući skijaški rival Švicarske - Austrija. Nije se moglo dogoditi ništa što bi Švicarce više uzrujalo.

Utrka je prvo premještena u austrijsko skijaško odmaralište Kitzbühel, no pojava koronavirusa i ondje, potaknula je još jedno preseljenje, ovaj put u Flachau, 100 km istočno.

I najnoviji slučajevi zaraze u Jochbergu blizu Kitzbühela dogodili su se među skupinom uglavnom britanskih instruktora skijanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:51