ZOVU GA ‘ČOVJEK U CRNOM‘

Sve tajne Putinova ‘zlatnog ormara‘: Odijela po mjeri, markirane cipele i kravate, skupi satovi, čuvena jakna i - pancirka

Ruski predsjednik ima zbirku satova vrijednu oko 700.000 dolara, a svoje skupe modne dodatke ponekad voli darovati ‘običnom puku‘

Vladimir Putin 

 Kremlin Press Office/Handout/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Nakon što se na velikom skupu na moskovskom stadionu Lužnjiki pojavio u oko 95.000 kuna vrijednoj jakni talijanskog brenda Loro Piana, mnogi su postali znatiželjni te odlučili detaljnije zaviriti u ormar ruskog predsjednika Vladimira Putina. Jedan od medija koji su to napravili je i britanski Daily Mail.

"Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski postao slavan po svojoj kaki zelenoj majici, ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio se za jaknu Loro Piana od 10.000 funti za svoj nastup na skupu na stadionu", započinje svoj tekst taj medij te dodaje "kako u trenutku kad Rusija počinje osjećati pritisak sankcija, nije jasno koji je od Putinovih savjetnika mislio da je pametno da se on pokaže u jakni koja košta 25 puta više od prosječne mjesečne plaće u Rusiji".

Kako god bilo, skupa jakna bila je povod novinarima da još jednom dublje zagrebu u Putinov modni izričaj. Tako Daily Mail tvrdi da je spornu jaknu Putin obukao na 21.000 kuna vrijedan pulover talijanskog brenda Kiton. Isto tako, tvrde, poznato je da je Putin ljubitelj i crnog sata Blancpain Grande Date Aqua Lung koji stoji 72.000 kuna, a još prije je, ne propuštaju naglasiti, "uhvaćen" i u tenisicama Loro Piana, koje stoje oko 5000 kuna. Uz sve to navode da je Putin na nastupu izgledao "veliko" i nagađaju da je ispod skupe jakne nosio pancirni prsluk.

Putinova ljubav prema skupocjenim odjevnim predmetima i modnim dodacima kao što su satovi nije novost. Već se bilo pisalo kako ima zbirku satova vrijednu oko 700.000 dolara, u kojoj je i Lange & Söhne Tourbograph vrijedan čak 462.000 dolara. Moscow Times je prije nekoliko godina pisao kako Putin svoje skupe satove ponekad voli darovati "običnom puku". Tako neki vrlo sretan sin pastira navodno hoda Sibirom s 10.000 dolara vrijednim švicarskim Blancpainom na ruci, ustvrdili su tad.

image

Vladimir Putin

Thibault Camus/POOL/AFP

Blancpain mu je, šuška se, omiljena marka sata, a osim tom pastiru, koji je 2009. postao vlasnik modela Leman Aqua Lung Grande Date, poklonio ih je još nekoliko. Jedan od njih završio je na ruci mlinara u Tuvi, koji ga je doslovno iskamčio od Putina, a još jedan slučaj darivanja sata zabilježen je i 2010. godine.

Točan broj satova u Putinovu vlasništvu, naravno, nije poznat. U jednom trenutku novinari su ih izbrojali 11, no tko zna točan broj. Osim s onim iznimno skupocjenim, od pola milijuna dolara, viđen je kako nosi i Patek Philippe Perpetual Calendar, Patek Philippe Calatravu, Breguet Marine i IWC Pilot's Watch Mark XV.

Putinovim odjevnim stilom vrlo se detaljno svojedobno bavio i portal Russia Beyond. Na tom portalu navode, primjerice, kako si je Putin zbog svojeg strogog modnog izričaja zaradio nadimak "muškarac u crnom", no da je s vremenom u svoj ormar unio malo boja. Prema članku iz 2015. godine, odijela koja nosi krojena su po mjeri, a omiljeni su mu brendovi Kiton i Brioni.

Za svako od tih odijela obično se brine od početka do završetka jedan krojač, njihova izrada traje satima i satima, a početna im je cijena oko 5000 eura. Kravate su mu marke Valentino, a cipele, pisali su, John Lobb ili Salvatore Ferragamo. Navodno sa svih odjevnih predmeta skida etikete kako neka od njih ne bi zapela za oko novinarima, no to, navodno, rade i drugi šefovi država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:18