USTANAK NA POMOLU

Sve upućuje na početak treće intifade! ‘Palestinski moral je na dnu. Svijet ih je zaboravio, nemaju što izgubiti...‘

Benjamin Netanyahu vjeruje da može kontrolirati palestinske teritorije. No jesu li se promijenili Palestinci s kojima se suočava?

Palestinci u pogrebnoj procesiji 15-godišnjaka za kojeg navode da su ga ubili Izraelci

 Hazem Bader/Afp

Nakon najnovijih događaja u Izraelu i na palestinskim teritorijima postavlja se pitanje je li na pomolu treća intifada. To pitanje postavlja se periodički, svaki put kad se stvari zakuhaju, a ovaj put tome su pridonijele ovotjedne scene iz grada Dženina.

Naime, izraelske snage u četvrtak su ondje izvele raciju, nekoliko sati žestoko izmjenjujući vatru s Palestincima, baš kao što su radile 2002., kad je grad bio epicentar Druge intifade.

Nakon Druge intifade, koja je trajala do 2005., a obilježio ju je val napada bombaša samoubojica i okršaji s palestinskim militantnim skupinama na palestinskim teritorijima, Izrael je podignuo zidove oko Zapadne obale. Izraelske snage izvodile su operacije za gušenje pobuna po potrebi.

Dobrim dijelom za to vrijeme na čelu Izraela bio je Benjamin Netanyahu, koji se krajem prošle godine vratio na premijersku poziciju. Izraelske vlasti, nakon dva napada u kojima su palestinski napadači ubili sedam osoba, a ranili ih više od deset u istočnom Jeruzalemu, najavile su popuštanje ograničenja nošenja oružja za građane. Ta mjera trebala bi podići sigurnost budući da je u jednom od napada počinitelja savladao napadnuti policajac u civilu. Počinitelj kojeg je neutralizirao bio je 13-godišnjak iz istočnog Jeruzalema. Dječak je izveo napad u subotu, dan nakon što je Kheiri Elqam (21) ubio sedam osoba, a ranio deset kraj jeruzalemske sinagoge. Bio je to najsmrtonosniji napad u Izraelu u 15 godina.

Najava o olakšavanju nošenja oružja mnoge zabrinjava jer bi veća količina pištolja na izraelskim ulicama mogla doprinijeti eskalaciji. Kheiri Elqam, napadač iz sinagoge, po svemu sudeći, djelovao je sam. Nije poznato je li njegov čin uopće imao veze s napadom u Dženinu, u kojem je u četvrtak ubijeno deset osoba, među kojima i jedna 60-godišnja žena. Što god bili njegovi razlozi, činjenica je, piše britanski Times, da je sve dulji popis "vukova samotnjaka", napadača koji djeluju nevezano za organizirane skupine. Riječ je o mladim ljudima koji su proteklih mjeseci pokušali ubiti Izraelce, često nakon što su sami izgubili člana obitelji. A prema Al Jazeeri, lani je u IDF-ovim racijama ubijeno oko 200 osoba. Istodobno je u palestinskim napadima poginulo oko 30 Izraelaca, civila i vojnika.

Kheiri Elqam, piše Times, ime je dobio po djedu koji je ubijen 1998. godine. Izraelska policija uhitila je tad člana ultradesne židovske skupine, no pušten je zbog nedostatka dokaza. Bliski prijatelj tog osumnjičenog izraelski je novi ministar nacionalne sigurnosti u, prema stavu mnogih, dosad najkonzervativnijoj izraelskoj vladi. Riječ je o Itamaru Ben-Gviru, lideru stranke Židovska moć.

Konzervativna vlada na čelu Izraela prema mnogima je još jedan faktor koji pridonosi podizanju vala.

Netanyahu, stoji u komentaru Al Jazeere, vjeruje da može kontrolirati palestinske teritorije. No jesu li se promijenili Palestinci s kojima se suočava? Netanyahu se bavio starijom palestinskom generacijom, a mnogi mladi sve su frustriraniji i sve odlučniji da "uzvrate udarac". Svijet je zaboravio na "palestinsko pitanje". Ali napetosti i nasilje nisu nestali. Kako piše Al Jazeera, prošle godine na području Zapadne obale formirano je nekoliko naoružanih skupina, za koje nije sigurno da su pod kontrolom tradicionalnih palestinskih političkih frakcija. Smatraju ih faktorom za povećanje palestinskih napada u prvom dijelu 2022. godine nakon kojih se povećao broj izraelskih racija. Times navodi da posljednji val nasilja bez posustajanja traje već deset mjeseci. Je li riječ o trećoj intifadi?

"Svi elementi su tu", po mišljenju dopisnika Timesa iz Jeruzalema, Anshela Pfeffera, koji je i vojni kolumnist Haaretza.

"Netanyahu se suočava s prvom ozbiljnom krizom, a njegov kabinet ispunjen tvrdolinijašima traži drastičnu akciju. Palestinski moral je na dnu. Svijet ih je zaboravio. Druga intifada Palestincima nije donijela ništa osim razorene ekonomije. To je glavni razlog što nove intifade još nije bilo. Ali 23 godine kasnije nova palestinska generacija odrasla je bez nade. Imaju malo za izgubiti", zaključuje Pfeffer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:04