UVODE SE MJERE

Sve veća inflacija: Argentina najavljuje pomoć radnicima i umirovljenicima

Prije dva tjedna vlada jer devalvirala pesos za gotovo 20 posto, što je dodatno potaknulo ionako visoku inflaciju i još više smanjilo kupovnu moć građana

Sergio Massa

 Norberto Duarte/Afp

Argentinsko ministarstvo gospodarstva najavilo je mjere koje bi radnicima i umirovljenicima trebale ublažiti pritisak inflacije, pojačan devalvacijom pesosa u sklopu pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o kreditu.

U iduća tri mjeseca vlada će gotovo 3,7 milijuna umirovljenika isplatiti po 37 tisuća pesosa (oko 105 dolara po aktualnom službenom tečaju), naveo je u popisu mjera na Instagramu ministar gospodarstva Sergio Massa.

Radnici će dobiti kredite ukupne vrijednosti 400 milijardi pesosa, a samozaposleni porezne olakšice kroz razdoblje od šest mjeseci, napisao je ministar.

Vlada će povećati i potporu za hranu, naveo je Massa.

Najavio je i obustavu naplate izvoznih carina za skupinu proizvoda, poput vina, riže i duhana, i subvencije za nabavu umjetnih gnojiva poljoprivrednicima čiji je urod stradao u najvećoj suši u povijesti Argentine.

Vlada će uz potporu bankovnog financiranja osigurati i 770 milijuna dolara poticaja za izvoz, a kompanijama je naložila da osiguraju doplatak za 5,5 milijuna radnika čije plaće ne premašuju 400 tisuća pesosa (1.140 dolara po službenom tečaju), rekao je ministar gospodarstva.

"Cilj je da svaki gospodarski sektor dobije državnu pomoć", istaknuo je.

Prije dva tjedna vlada jer devalvirala pesos za gotovo 20 posto, što je dodatno potaknulo ionako visoku inflaciju i još više smanjilo kupovnu moć građana. Inflacija u Argentini iznosi oko 115 posto.

Devalvacija pesosa rezultat je, po Massi, zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji s Argentinom pregovara o 44 milijardi dolara kredita.

Massa je kandidat vladajuće stranke na predsjedničkim izborima koji će biti održani 22. listopada. U anketama trenutno je izjednačen s kandidatkinjom oporbe, bivšom ministricom sigurnosti Patriciom Bullrich i ultralibertarijanskim autsajderom Javierom Mileiom.

Predsjednički izbori u Argentini, velikom svjetskom proizvođaču hrane, bit će pod povećalom zbog pregovora s MMF-om, ali i zbog ulaska u skupinu BRICS od siječnja 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 17:00