KORONAKRIZA

SVE VEĆA ZABRINUTOST U SLOVENIJI, NE MOGU ZAUSTAVITI ŠIRENJE EPIDEMIJE PO DOMOVIMA ZA STARIJE Stanje je kritično, kruži otvoreno pismo građana...

 
Prizor iz Kranja
 Jure Makovec / AFP

Širenje epidemije koronavirusa po slovenskim domovima za starije, unatoč sastanku upravitelja domova s predstavnicima nadležnih državnih službi i liječničkim timovima, nije zaustavljeno, a stanje se u četvrtak čini sve težim.

O tome svjedoči današnji podatak iz Ljutomera, gdje je u lokalnom domu za starije među štićenicima zabilježeno 11 novih zaraza pa se broj potvrđenih slučajeva Covida-19 u njemu popeo na 33.

Direktor doma Tomislav Nemec kazao je da sada treba odrediti poseban prostor izvan doma za smještaj zaraženih štićenika. Jučerašnjim dogovorom s predstavnicima vlade i epidemiološke službe utvrđena je nova strategija prema kojoj stanare domova treba odijeliti na one koji su zaraženi, one koji nisu i one kod kojih postoji sumnja na infekciju.

To je izazvalo zabrinutost u tom gradiću s oko 4000 stanovnika u čijoj je javnosti počelo kružiti otvoreno pismo u kojemu građani izražavaju zabrinutost namjerom da se oboljeli izoliraju i smjeste u sportsku dvoranu i traže poduzimanje hitnih mjera da se kruženje virusa zaustavi.

Prema jučerašnjem stanju, zaraza koronavirusom zabilježena je kod 137 stanara domova za starije i kod 30 zaposlenih koji o njima brinu, a najveća žarišta i dalje su u domovima u Šmarju pri Jelšah te u Metliki, gdje se upozorava i na iscrpljenost osoblja koje se o toj osjetljivoj populaciji brine, a koji traže zamjenu jer rade bez prestanka.

Prijedlozi da djeca i rodbina, ako mogu, odvedu kući iz ugroženih domova svoje starije članove obitelji izazvali su dosta kontroverzija, ne samo zbog mogućeg prijenosa zaraze na druge ukućane, nego i iz materijalnih, ali i etičkih razloga.

U domovima tvrde da bi takvo izmještanje stanara na domaću skrb bilo teško provesti jer je njih 92 posto nepokretno, a mnogi su i dementni.

Upozoravaju da bi u tom slučaju izmiještanja članovi obitelji morali starijeg člana držati kod kuće sve do prestanka epidemije, a račune za dom i dalje bi morali plaćati, samo uz odbijanje troškova prehrane.

Svaki peti zaraženi Covidom-19 u Sloveniji do sada dolazi iz domova za starije, najviše ih je među onima koji su na odjelima intenzivne njege, a među njima je i do sada zabilježeno najviše smrtnih slučajeva.

U Sloveniji je koronavirusom do sada ukupno zaraženo 897 osoba, što je za 56 više od prethodnog dana, a umrla je još jedna inficirana osoba pa je njihov broj ukupno 16, objavila je u četvrtak slovenska vlada na Twitteru.

Riječ je o podacima koji odražavaju stanje za srijedu od 00 sati do 24 sata.

Jučer je testirano 1095 osoba pa se ukupan broj testiranja do sada povećao na 24.857.

Na intenzivnim odjelima bolnica hospitalizirano je 112 ljudi, od čega njih 29 na odjelima intenzivne njege.

Prema danas objavljenim podacima, iz bolnica je otpušteno još 4 oboljelih od Covida-19 koji se sada smatraju izliječenima. Za sada nije objavljen ukupan broj izliječenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:40