MIGRANTSKO PITANJE

SVE VEĆE PODJELE UNUTAR EUROPSKE UNIJE Macronu se smrklo pred očima kada je čuo koga je Viktor Orban nahvalio

 
Emmanuel Macron i Viktor Orban
 Francois Mori, Laszlo Balogh / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odgovorio je u srijedu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju kako "imaju pravo" kad na njega gledaju kao na "glavnog protivnika" u Europi oko pitanja migranata.

"Ništa neću prepustiti nacionalistima i onima koji se zalažu za govor mržnje. Ako u meni vide glavnog protivnika, imaju pravo", kazao je on odgovarajući novinarima tijekom posjeta Danskoj.

U utorak u Milanu mađarski premijer Viktor Orban nazvao je talijanskog ministra unutarnjih poslova svojim "herojem" a Emmanuela Macrona, naprotiv, svojim glavnim neprijateljem u Europi.

"Trenutno postoje dva tabora u Europi a jedan predvodi Macron", rekao je mađarski premijer.

Sedam mjeseci uoči europskih izbora koji bi se trebali vrtjeti većinom oko pitanja migranata, optužio je Macrona da je "na čelu političkih snaga koje podržavaju imigraciju" dok on želi "zaustaviti ilegalnu imigraciju".

"Stvara se snažna oporba između nacionalista i progresista" u Europi, kazao je francuski čelnik, koji se nalazi na turneji u Danskoj i Finskoj u potrazi za saveznicima oko stvaranja "progresivne fronte" u Europi naspram nacionalističkih i populističkih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2021 03:02