SVE VEĆE SANKCIJE

Sve više članica EU zatvara svoje luke za ruske brodove

U Europskoj komisiji kažu da zasad nema takve zabrane, ali da se razmatra daljnje jačanje sankcija, koje će biti objavljene u prikladno vrijeme

Ilustracija 

 David Creedon/Alamy/Alamy/Profimedia

Sve više država članica Europske unije razmatra zabranu pristajanja ruskim brodovima u svojim lukama, pojačavajući sankcije nakon zabrane zračnog prometa s Rusijom, javlja Reuters.

Velika Britanija je već u ponedjeljak odlučila ne dopustiti ulazak u svoje luke svim brodovima u ruskom vlasništvu ili onima koje su Rusi unajmili ili koji plove pod ruskom zastavom. Kanada je u utorak objavila da će tijekom ovoga tjedna zatvoriti svoje luke ruskim brodovima, nakon što je zabranila uvoz sirove nafte iz Rusije.

Dansko ministarstvo vanjskih poslova razgovaralo je u nedjelju o zatvaranju europskih luka za ruske brodove. “Danska aktivno radi kako bi Europska unija donijela zajedničku odluku o zatvaranju svojih luka za ruske brodove”, objavilo je dansko ministarstvo vanjskih poslova.

I Francuzi navode da postoji mogućnost da zabrane pristajanje u svojim lukama, a grčka vlada je objavila da će provesti svaku odluku koju Komisija donese o tome.

U Europskoj komisiji kažu da zasad nema takve zabrane, ali da se razmatra daljnje jačanje sankcija, koje će biti objavljene u prikladno vrijeme.

Europski parlament je u utorak izglasao neobvezujuću rezoluciju u kojoj je zatražio takvu zabranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:52