ČEKA SE ODLUKA

Sve više država za izbacivanje Rusije iz SWIFT-a: ‘Je li to dovoljno? Nije. Je li potrebno? Apsolutno‘

Značajno se smanjuje otpor europskih zemalja za izbacivanje Rusije iz bankarskog sustava

Demonstracije u kojima se zahtijeva da se Rusiju izbaci iz SWIFT-a

 Tolga Akmen/AFP

Ukrajinski mediji te ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u postovima na društvenim mrežama tvrde kako se značajno smanjuje otpor europskih zemalja za izbacivanje Rusije iz bankarskog sustava SWIFT te da ukrajinska diplomacija, malo pomalo, uspijeva zadobiti Europu da se odvaži na ovu sankciju.

Prvo je Kuleba ujutro na Twitteru objavio kako je Cipar potvrdio da se neće protiviti isključenju Rusije iz Swifta, a potom je ukrajinski ministar objavio da je razgovarao i s francuskim kolegom odnosno ministrom vanjskih poslova Jean Yves Le Drianom od kojeg je također, tvrdi, stigla podrška za izbacivanje Rusije izu Swifta. Ukrajinski medij The Kyjev Independent tvrdi da je isto obećanje sada stiglo i iz Mađarske, a još jutros isto je prema riječima Kulebe najavio i talijanski premijer Mario Draghi.

Slično prenose i češki mediji, a jutros je Reutersu i guverner jedne europske centralne banke, koji je želio ostati anoniman, potvrdio kako je ova mjera "samo pitanje dana".

"Je li to dovoljno? Nije. Je li potrebno? Apsolutno. Sankcije imaju smisla jedino ako imaju posljedice ne obje strane, a ovo će imati posljedice", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:42